
Πηγές της Καλλιθέας
Οι Πηγές της Καλλιθέας ανήκουν στο Δήμο της Ρόδου και βρίσκονται 9 χιλιόμετρα. από το κέντρο της πόλης. Είναι ένα αξιοθαύμαστο και αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αρχιτεκτονικής, το οποίο έχει ενσωματωθεί στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Οι Πηγές της Καλλιθέας είναι τόσο όμορφες που αρκετοί Έλληνες και διεθνείς σκηνοθέτες και καλλιτέχνες την επέλεξαν για τα μοναδικά σκηνικά της.
Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν τη Ροτόντα, ανατολίτικης αρχιτεκτονικής με θόλο ύψους 14μ. όπου στη μέση βρίσκεται τοποθετημένο το Άγαλμα του Έρωτα. Την Κρήνη με το ιαματικό νερό που χρησίμευε για ποσιθεραπεία, την είσοδο με τις εντυπωσιακές σκάλες, βοηθητικές εγκαταστάσεις. χώρους ανάπαυσης και τον περιβάλλοντα χώρο, με το βοτσαλωτό δάπεδο, τα παρτέρια και την πέργκολα με τις εντυπωσιακές καμάρες.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες των πηγών ήταν γνωστές από την περίοδο της Δωρικής Εξάπολης και τα χρόνια των Ιπποτών και επισκέπτες συνέρρεαν από τις μικρασιατικές ακτές αλλά και από τα βάθη της Ανατολίας. Το 1927 ο διοικητής Μάριο Λάγκο και ο Σμυρνιός γιατρός Αινείας Μπρουνέττι έκλεισαν συμφωνία για έρευνα στις πηγές με σκοπό την επιστημονική τεκμηρίωση των θεραπευτικών ιδιοτήτων του νερού της πηγής. Το 1927 ξεκίνησαν οι κατασκευές των εγκαταστάσεων πάνω σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Pietro Lombardi (1894-1984) οι οποίες τελείωσαν το 1929 – 1930. Τα σχέδια του αρχιτέκτονα κρίθηκαν ως οι αρτιότερες αρχιτεκτονικές συνθέσεις της εποχής. Την 1η Ιουλίου 1929 έγιναν τα εγκαίνια από τον Μάριο Λάγκο, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των Θερμών Καλλιθέας εξ ονόματος του Βασιλιά και του Ντούτσε, γι’ αυτό και ονομάστηκαν Βασιλικές Θέρμες. Πριν από τα εγκαίνια είχε διενεργηθεί το Α΄ Υδρολογικό Περιφερειακό Συνέδριο Γιατρών των Νήσων, παρουσία πολλών σημαντικών ονομάτων του χώρου.
Με την έναρξη όμως του ελληνοϊταλικού πολέμου οι πηγές σταμάτησαν να λειτουργούν και το προσωπικό αντικαταστάθηκε από στρατιώτες. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής ο χώρος χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς ως στρατόπεδο συγκέντρωσης Ιταλών αιχμαλώτων. Οι εγκαταστάσεις λεηλατήθηκαν και η περιοχή ερειπώθηκε και στην περιοχή τοποθετήθηκαν νάρκες και συρματοπλέγματα. Το 1948 δόθηκε χρηματοδότηση, μέρος του σχεδίου Μάρσαλ, για την αποκατάσταση και την αξιοποίηση των πηγών. Οι πηγές της Καλλιθέας απέκτησαν µεγάλη φήµη και οι εγκαταστάσεις τους παρέµειναν ενεργές µέχρι το 1967. Πλήρως ανακαινισμένος ο χώρος άνοιξε πάλι την 1η Ιουλίου 2007. Σήμερα ο χώρος φιλοξενεί εκθέσεις και διάφορες άλλες διοργανώσεις, ενώ η παραλία της περιοχής αποτελεί τουριστικό θέρετρο και προσελκύει πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο.
Μπροστά στις πηγές της υπάρχει οργανωµένη παραλία περιτριγυρισµένη από φυσικής οµορφιάς βράχους που κάνουν το τοπίο σε συνδυασµό µε την ιταλική αρχιτεκτονική του µνηµείου µαγευτικό.