Κάστρο Κρητηνίας (Κάστελλος)

Translate English Version

Κάστρο Κρητηνίας (Κάστελλος)

Το κάστρο της Κρητηνίας (ή Καστέλλο) χτίστηκε τον 1472 πάνω σε σχέδια του γλύπτη και αρχιτέκτονα Giorgio da Sebenico - επίσης γνωστό ως Giorgio Osirni. Βρίσκεται στη κορυφή λόφου πάνω από το χωριό Κρητηνία στη περιοχή της Καμείρου Σκάλας και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε τον 16ο αιώνα επί ηγεμονίας Caretto. Από τη προνομιακή του θέση επιβλέπει το πέλαγος προς όλες τις κατευθύνσεις και κτίστηκε για να προσφέρει προστασία από τις επιθέσεις του τουρκικού στόλου. Πολύ πιθανόν να ενισχύθηκε αμυντικά για να μπορέσει να αποκρούσει τις εχθρικές επιδρομές. Τις εργασίες ενίσχυσης πιθανολογείτε ότι ανέλαβε ο Basilio della Scola, ειδικός επί των οχυρώσεων, ο οποίος βρέθηκε στο νησί της Ρόδου από το 1520 έως το 1522. Ο οικισμός στο κάστρο ονομαζόταν Καστέλι μέχρι και την απελευθέρωση των Δωδεκανήσων.

Το κάστρο της Κρητηνίας έχει ορθογώνιο σχήμα και το βόρειο τμήμα του βλέπει προς το νησί της Χάλκης. Είναι μείγμα βυζαντινής και μεσαιωνικής τεχνοτροπίας και στο εσωτερικό του υπάρχουν ερείπια της Καθολικής εκκλησίας του Αγίου Παύλου καθώς και νεότερα κτίσματα αφού χρησιμοποιήθηκε ως ναύσταθμος (Μαρινέρα) επί Ενετοκρατίας. Ανατολικά του κάστρου, υπάρχουν δύο πύργοι με οικόσημα των μεγάλων Μαγίστρων Ντ’ Αμπουάζ (1503-1512) και Καρέττο (1513-1521).

Το κάστρο βρίσκεται δύο χιλιόμετρα βορειοδυτικά του ομώνυμου χωριού και πενήντα χιλιόμετρα από τη πόλη της Ρόδου. Η πρόσβαση είναι εύκολη αν και απαιτεί πεζοπορία που μπορεί να αποδειχτεί επίπονη κάτω από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού. Ωστόσο αξίζει το κόπο γιατί από υψόμετρο 131 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, η θέα προς το Αιγαίο Πέλαγος και το νησί της Χάλκης είναι εκπληκτική.