Παραδοσιακό Σπίτι στα Κοσκινού

Translate English Version

Παραδοσιακό Σπίτι στα Κοσκινού

Το Παραδοσιακό Σπίτι στεγάζεται σε οικία που χτίστηκε το 1902 και αγοράστηκε το 1990 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο Κλεόβουλος» και την Κοινότητα Κοσκινού με σκοπό την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού. Αφού πρώτα αναπαλαιώθηκε, μετατράπηκε σε Λαογραφικό Μουσείο και άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το 1999. Η επίσκεψη στο σπίτι δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία εκτός του να γνωρίσει την παράδοση και το τρόπο ζωής των κατοίκων του γραφικού αυτού χωριού, να περιηγηθεί στα πλακόστρωτα σοκάκια του οικισμού και να θαυμάσει την αρχιτεκτονική των σπιτιών με τις όμορφες πόρτες και τις ανθοστολισμένες αυλές.

Η αυλή του σπιτιού είναι στρωμένη με ασπρόμαυρα βότσαλα και περιβάλλεται από γλάστρες με φυτά. Στο εσωτερικό του σπιτιού, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει το δωμάτιο όπου κοιμόταν η οικογένεια το οποίο είναι στολισμένο με υφαντά. Υπάρχουν φωτογραφίες της οικογένειας και των βασιλιάδων, η ξύλινη κούνια του μωρού, τα ράφια με τα πιάτα, ο αργαλειός, η ανέμη, η σταμνοθήκη, η πινακωτή και πολλά άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Είναι ένα αρχοντικό της εποχής όπως άλλωστε φαίνεται από το πλήθος των πιάτων στο εσωτερικό του.   

Το Παραδοσιακό σπίτι είναι ένα μικρό Λαογραφικό Μουσείο στο κέντρο του χωριού που ταξιδεύει τους επισκέπτες πίσω στο χρόνο. Είναι ανοικτό στο κοινό από την 1 Μαΐου έως τις 31 Οκτωβρίου από τις 10:00 – 13:00 και από τις 17:00 – 20:00, ενώ τη χειμερινή περίοδο μπορεί κάποιος να το επισκεφθεί μόνο κατόπιν ραντεβού.