Κλέφτικο

Translate English Version

Κλέφτικο

Το Κλέφτικο γνωστό και ως «Θαλασσινά Μετέωρα» δεν είναι μία κλασσική παραλία αλλά ένα σύμπλεγμα από εντυπωσιακούς ηφαιστιογενείς γκριζόλευκους βράχους, δημιούργημα του χρόνου, του αέρα και της θάλασσας. Τα πετρώματα διάφορων σχημάτων και μεγεθών καθιστούν τη συγκεκριμένη παραλία ένα έργο τέχνης. Πρόκειται για το σήμα κατατεθέν της Μήλου και σίγουρα το πιο πολυφωτογραφημένο μέρος του νησιού.

Κατάλευκοι θεόρατοι βράχοι πέφτουν μέσα στην θάλασσα, δημιουργώντας τρεις συνεχόμενους κόλπους, ενώ κάποιοι από αυτούς είναι αποκομμένοι από την στεριά και ακουμπούν στα καταγάλανα νερά σχηματίζοντας σπηλιές και κοιλώματα. Τα νερά είναι διαυγή και πεντακάθαρα, οι σπηλιές προσφέρονται για ασφαλή διέλευση και το όλο τοπίο συνθέτει ένα από τα ομορφότερα θαύματα της φύσης σε όλη τη Μεσόγειο. 

Το Κλέφτικο, βρίσκεται στο νοτιοδυτικότερο άκρο της Μήλου και παλιότερα χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο και ορμητήριο πειρατών αφού οι μικροί κολπίσκοι προστάτευαν τα πλοία και τους ίδιους από τους ισχυρούς ανέμους του Αιγαίου. Έτσι πήρε και το όνομά του.

Πρόσβαση υπάρχει μόνο μέσω θαλάσσης με σκάφος. Κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου υπάρχουν καθημερινές οργανωμένες εκδρομές από το λιμάνι του Αδάμαντα. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχει και ο δύσκολος τρόπος ακολουθώντας τα μονοπάτια του νησιού. Να σημειωθεί ότι η πρόσβαση από τη στεριά είναι εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα.

Σε περίπτωση που αποφασίσετε να φτάσετε στο Κλέφτικο από το μονοπάτι θα πρέπει να φοράτε ειδικά παπούτσια πεζοπορίας και να πάρετε αρκετές προφυλάξεις:

  • Στη δυτική Μήλο υπάρχουν δηλητηριώδη φίδια. Καλό είναι να φοράτε παπούτσια πεζοπορίας και να είσαστε προσεχτικοί καθ' όλο το μήκος της διαδρομής. Μην πατάτε σε σκιερά μέρη και μην αναποδογυρίζετετε πέτρες. Το σημείο αυτό της Μήλου είναι αραιοκατοικημένο και η βοήθεια θα αργήσει φτάσει.
  • Να έχετε μαζί σας άφθονο νερό και μικρογεύματα. Το μονοπάτι θα σας εξαντλήσει ειδικά κάτω από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού και καλό είναι να μπορέσετε να αναπληρώστε τα υγρά που θα χάσετε.
  • Νε έχετε μαζί σας παρέα. Μη κάνετε τη διαδρομή μόνοι σας.
  • Να φύγετε αρκετά πριν σκοτεινιάσει από την παραλία. Μη ξεχνάτε ότι η ανάβαση είναι πάντοτε πιο δύσκολη και πιο χρονοβόρα.

 

Κατά την επίσκεψη στο Κλέφτικο καλό είναι να έχετε μαζί σας υποβρύχια κάμερα και μάσκα.

Λιμεναρχείο Μήλου: (22870) 23360

Social Campaign