Παραλία Άντονι Κουίν

Translate English Version

Παραλία Άντονι Κουίν

Η παραλία βρίσκεται σε έναν μαγευτικό ορμίσκο ανάμεσα στις παραλίες Φαληράκι και Λαδικό στη Ρόδο. Πρόκειται για μία βραχώδη παραλία μήκους 250 μέτρων με πλούσια βλάστηση και πεντακάθαρα καταγάλανα νερά. Είναι μία από τις ομορφότερες παραλίες της Ρόδου, πιο δημοφιλής στους νεότερους καθώς τα κοφτερά της βράχια εντός και εκτός της παραλίας δεν ενδείκνυνται για οικογένειες με μικρά παιδιά ή για ανθρώπους πιο προχωρημένης ηλικίας. Ο βυθός έχει πολύ ενδιαφέρον και ενδείκνυται για κατάδυση ή εξερεύνηση με μάσκα.

Η ιστορία της ξεκινάει το 1960 κατά τη διάρκεια των γυσριμάτων της ταινίας «Τα κανόνια του Ναβαρόνε» και στην οποία προταγωνιστούσε ο Άντονι Κουίν. Τότε ένα μέρος των γυρισμάτων επιλέχθηκε να πραγματοποιηθεί σε έναν όρμο. Το όνομα της παραλίας στον όρμο αυτό μέχρι τότε ήταν Βάγιες. Ο όρμος αυτός βρίσκεται 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της Ρόδου και μόλις 3 από το Φαληράκι. 

Ο ηθοποιός μαγεύτηκε από την ομορφιά του τοπίου και αποφάσισε να αγοράσει την έκταση και να δημιουργήσει ένα διεθνές κέντρο για τους ανθρώπους του κινηματογράφου. Το ελληνικό κράτος του παραχώρησε μία έκταση έναντι ενός συμβολικού ποσού ως δείγμα της προσφοράς του ηθοποιού στην τουριστική προβολή της χώρας στο εξωτερικό μέσα από τις ταινίες που πρωταγωνιστούσε όπως τα «Τα κανόνια του Ναβαρόνε», τον «Αλέξη Ζορμπά» του Μιχάλη Κακογιάννη καθώς και με τον «Έλληνα μεγιστάνα» όπου ενσάρκωσε τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Τελικά, λόγω πολλών γραφειοκρατικών προβλημάτων που προέκυψαν, η παραλία δεν περιήλθε ποτέ στην κυριότητα του ηθοποιού γεγονός που προκάλεσε πικρία στον ηθοποιό. Ο ηθοποιός κινήθηκε νομικά και προσπάθησε να βρει μια μέση λύση με την Κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν στάθηκε δυνατόν. 

Το 1960 οι εφημερίδες ανέφεραν: «Ποτέ στην ιστορία της Ρόδου ένας πόλεμος δεν ωφέλησε τόσο πολύ το νησί, όσο ο πόλεμος για «Τα κανόνια του Ναβαρόνε»». Μετά την προβολή της ταινίας, η Ρόδος έγινε παγκόσμιος τουριστικός προορισμός και προσέλκυσε χιλιάδες τουρίστες. Για τους κατοίκους όμως του νησιού η παραλία φέρει το όνομά του για να τους θυμίζει το πέρασμα του ηθοποιού από το νησί και την αγάπη του γι' αυτό καθώς και την τεράστια συμβολή του στην τουριστική προβολή και ανάπτυξη του νησιού.

Η παραλία είναι πολύ δημοφιλής και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες. Κοντά στη παραλία υπάρχει beach bar για φαγητό ή ποτό.


Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου: (22410) 28888


Social Campaign