Παραλία Άγιος Ιωάννης (Αγιάννης)

Translate English Version

Παραλία Άγιος Ιωάννης (Αγιάννης)

Η παραλία του Αγιάννη ή του Αγίου Ιωάννη είναι ένας επίγειος παράδεισος στο νησί της Γαύδου. Βρίσκεται 4 χιλιόμετρα δυτικά του Σαρακίνικου και είναι προσβάσιμη με λεωφορείο από το λιμάνι της Καραβέ ή με λιγότερο από μια ώρα περπάτημα από το Σαρακίνικο. Η χρυσαφένια αμμουδιά, οι αμμόλοφοι και οι κέδροι που την περιβάλλουν συνθέτουν μία πανέμορφη εικόνα που δύσκολα μπορεί να αποτυπωθεί σε ένα κομμάτι κειμένου. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Discovery Channel την έχει ψηφίσει στο παρελθόν ως την 2η καλύτερη παραλία στο κόσμο, μετά από μια παραλία στη Χαβάη.

Πράγματι, ο Αγιάννης είναι μια πανέμορφη απόμερη αμμουδερή παραλία, μέσα σε ένα άγριο τοπίο. Τριγύρω υπάρχουν μόνο θαλασσόκεδροι, πεύκα κι όμορφοι γεωλογικοί σχηματισμοί. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη αλλά κοντά υπάρχει μία ταβέρνα. Τουριστικές υποδομές υπάρχουν σε απόσταση 15 λεπτών με τα πόδια, οπότε εάν σχεδιάζετε να την επισκεφθείτε καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα. Η θάλασσα είναι ρηχή και σίγουρα μια επίσκεψη θα σας πείσει, ότι αυτό το υπέροχο μέρος είναι ένα από τα ομορφότερα στην Ελλάδα. Η παραλία αποτελεί σημείο αναφοράς για γυμνιστές και κατασκηνωτές. Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν να κατασκηνώσουν στη παραλία ακόμη και για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά και αυτοί που την επιλέγουν για γυμνισμό. Άνθρωποι όλων των ηλικιών που θα πρέπει ωστόσο να σέβονται το περιβάλλον και τους εύθραυστους θαλασσόκεδρους.

Η παραλία Αγιάννης έχει πάρει το όνομα της από το ομώνυμο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη που βρίσκεται στο λόφο πάνω από την παραλία. Γύρω από τη σημερινή εκκλησία έχουν εντοπιστεί ερείπια από αρχαία κτίρια και λαξευτές δεξαμενές. Επίσης, υπάρχουν τα ερείπια ενός Ρωμαϊκού κτίσματος. Βόρεια και δυτικά της παραλίας, υπάρχει ένα πανέμορφο αρκευθόδασος (κεδρόδασος), το οποίο έχει τεράστια οικολογική σημασία. Για το λόγο αυτό, το κεδροδάσος έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη περιοχή Natura και Life από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βόρεια του δάσους, υπάρχει ένα Ελληνιστικό νεκροταφείο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος. Εκεί υπάρχουν 20 λαξευτοί τάφοι που έχουν συληθεί. Δυτικά από τον Αγιάννη, υπάρχουν τρεις όμορφες παραλίες, ο Λαυρακάς, η Σταυρολίμνη και ο Πύργος, στις οποίες μπορεί κανείς να φτάσει με βάρκα ή με τα πόδια. Σίγουρα μία επίσκεψη στη παραλία του Αγίου Ιωάννη θα σας μείνει αξέχαστη.


Λιμενικό Τμήμα/Φυλάκιο Γαύδου: (28230) 41101


Social Campaign