Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης

Translate English Version

Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης

Ο πρώτος που οραματίστηκε το μεγάλο αυτό έργο ήταν ο Χαρίλαος Τρικούπης, πρωθυπουργός της Ελλάδας τον 19ο αιώνα. Σε ομιλία του στο κοινοβούλιο στις 29 Μαρτίου 1889 μίλησε για την ανάγκη γεφύρωσης του Ρίο με το Αντίρριο. Ωστόσο η κατασκευή αυτού του μεγαλόπνοου έργου δεν υπήρξε εφικτή μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα. 

Η πρόσκληση σε διαγωνισμό για την κατασκευή μόνιμης ζεύξης έγινε το 1991 ενώ ο διαγωνισμός του Δεκεμβρίου 1993 οδήγησε στην υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. για τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου στις 3 Ιανουαρίου 1996. Μετά την εξασφάλιση της χρηματοδότησης στα τέλη του 1997 με την δανειακή σύμβαση με την ΕΤΕπ που υπεγράφη στις 25 Ιουλίου 1997, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης θεμελίωσε το έργο στις 19 Ιουλίου 1998, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κωστή Στεφανόπουλου. Η γέφυρα εγκαινιάστηκε στις 12 Αυγούστου 2004, παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας από τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Γεώργιο Σουφλιά.

Στις 25 Μαΐου του 2007 σε ειδική τελετή ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ονόμασε την εν λόγω γέφυρα «Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης», προβαίνοντας στη συνέχεια στα αποκαλυπτήρια εικαστικού έργου με τη μορφή του. Η ονομασία της γέφυρας επικυρώθηκε επίσημα δια του νόμου 3555/2007 που δημοσιεύθηκε στο με αριθμό ΦΕΚ 81/Α/2007.

Η Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού δικτύου αυτοκινητοδρόμων αφού βρίσκεται στο σταυροδρόμι δύο σημαντικών οδών και συγκεκριμένα του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών-Κορίνθου-Πατρών και του αυτοκινητοδρόμου Ιωαννίνων-Αντιρρίου. Είναι η μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιωτή γέφυρα πολλαπλών ανοιγμάτων στον κόσμο, με συνεχές και πλήρως αναρτημένο κατάστρωμα 2.252 μέτρων. Τα θεμέλιά βρίσκονται σε βάθος θαλάσσης που φτάνει μέχρι και τα 65 μέτρα. Τόσο αυτό όσο και η διάμετρος των θεμελίων που ανέρχεται σε 90 μέτρα αποτελούν παγκόσμια ρεκόρ για γέφυρα. Έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί έτσι ώστε να αντέχει μεγάλους σεισμούς και σε μεγάλες ταχύτητες ανέμων που παραπέμπουν σε τυφώνες. Επίσης έχει υπολογιστεί ότι μπορεί να αντέξει σε ενδεχόμενη σύγκρουση με πλοίο με εκτόπισμα 180.000 τόνων. Περιλαμβάνει και πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο, η χρήση των οποίων απαλλάσσεται πληρωμής διοδίων.

 

Πηγή: Γέφυρα Α.Ε.