Παραλία Πρέβελη

Translate English Version

Παραλία Πρέβελη

Πρόκειται για μία από τις διασημότερες και πιο αγαπημένες παραλίες της Κρήτης. Βρίσκεται στη νότια ακτή του νησιού περίπου 40 χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου, στην έξοδο του φαραγγιού, εκεί που καταλήγει το ποτάμι Κουρταλιώτης. Εκεί σχηματίζεται μία πολύ μικρή λιμνοθάλασα πριν το ποτάμι εκβάλει στη θάλασσα. Το όνομά της το οφείλει στην ιστορική μονή Πρέβελη που βρίσκεται κοντά, η οποία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο. Είναι μία αμμουδερή πανέμορφη παραλία με κρυστάλλινα νερά και βοτσαλωτό βυθό. Ο επισκέπτης έχει την ευκαρία να κολυμπήσει τόσο στη θάλασσα όσο και στη λιμνοθάλασσα ή το ποτάμι. Αποτελεί μία φανταστική εμπειρία για τον επισκέπτη το περπάτημα στον ποταμό. Οι φοίνικες στις όχθες του ποταμού προσφέρουν πλούσια σκιά και το έδαφος είναι ομαλό και με άμμο.

Το παραποτάμιο φοινικόδασος που βρίσκεται πίσω από την παραλία έκτασης περίπου 40 στρεμμάτων ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο φοινικόδασος της Κρήτης μετά το φοινικόδασος του Βάι αλλά δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος του κάηκε το καλοκαίρι του 2010. Εκτός από φοίνικες στο δάσος υπάρχουν λιγαριές, πικροδάφνες, χαρουπιές, σκίνα και καλαμιές. 

Η παραλία είναι πολύ δημοφιλής προορισμός στους τουρίστες από τη δεκαετία του 1970, όταν έρχονταν και κατασκήνωναν εδώ πολλοί χίππις που κατασκεύαζαν καλύβες με χόρτα και κλαριά από τους φοίνικες. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Πλέον δεν υπάρχει η δυνατότητα διανυκτέρευσης στη παραλία. Οι ομπρέλες και ξαπλώστρες που υπήρχαν τα περασμένα χρόνια έχουν απομακρυνθεί αφού αλλοίωναν την εξωτική εμφάνιση της παραλίας. Η παραλία μαζί με το τοπίο που την περιβάλλει έχουν χαρακτηρισθεί από τα ωραιότερα της Ευρώπης. 

H πρόσβαση στη παραλία γίνεται μέσω ενός μονοπατιού που ξεκινάει από το χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων. Η κατάβαση διαρκεί περίπου 15 λεπτά. Η επιστροφή είναι πιο δύσκολη λόγω της κλίσης του εδάφους που την καθιστά κουραστική. Καλό είναι η επιστροφή να είναι ώρα που δεν κάνει τόσο ζέστη. Υπάρχει και εναλλακτικός τρόπος πρόσβασης με το μικρό καραβακι είτε από το διπλανό Δαμνόνι, είτε από τον Πλακια.

 

 
 

Keep beaches clean