Μάταλα

Translate English Version

Μάταλα

Η παραλία  βρίσκεται 65 χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, στη πλευρά του Λιβυκού πελάγους και είναι  η πιο διάσημη παραλία του νότιου Ηρακλείου. Είναι ταυτισμένη με τις λαξευμένες σπηλιές, τους χίπηδες της δεκαετίας του ’70 αλλά και τη θρυλική ταινία «Η θεία μου η Χίπισσα» με τη Ρένα Βλαχοπούλου. Ήταν η εποχή που το χωριό είχε μετατραπεί σε διεθνές κέντρο χιπισμού. Είναι άγνωστο ποιος δημιούργησε τις σπηλιές αλλά φαίνεται πιθανό ότι φτιάχτηκαν κατά την Ρωμαϊκή εποχή ή από τους πρώτους χριστιανούς σαν χριστιανικοί τάφοι. O χώρος που βρίσκονται οι σπηλιές έχει κυρηχθεί αρχαιολογικός και οι σπηλιές είναι επισκέψιμες τις ώρες λειτουργίας του χώρου. Κατά μήκος των ακτών υπάρχουν και άλλες φυσικές σπηλιές, οι οποίες είναι επισκέψιμες μόνο με βάρκα.

Η παραλία έχει μία αμμουδιά μήκους 300μ, με ψιλό χαλικάκι, και κρυστάλλινα πεντακάθαρα βαθιά νερά. Στη βόρεια πλευρά της παραλίας υπάρχει μια μεγάλη φυσική σπηλιά από την κορυφή της οποίας κάποιοι πολύ τολμηροί κάνουν βουτιές. Ο κόλπος των Ματάλων είναι αρκετά προστατευμένος από τους βόρειους ανέμους, επηρεάζεται όμως όταν φυσούν νότιοι και δυτικοί άνεμοι. Ο βυθός έχει πλάκα στο κέντρο της παραλίας αλλά είναι πανέμορφος και αξίζει να τον εξερευνήσετε.

Αν και δημοφιλής τουριστικός προορισμός, διατηρεί ακόμα τη γοητεία και το χαρακτήρα του ήρεμου χωριού των ψαράδων, έτσι όπως άρχισε στην αρχή του 20ου αιώνα και του χαλαρού τρόπου ζωής των hippies της δεκαετίας του '60 και του '70. Κάθε χρόνο επίσης, από το 2011 και μετά, πραγματοποιείται στα μέσα περίπου του καλοκαιριού ένα μουσικό φεστιβάλ στην παραλία, με πολλές και παράλληλες εκδηλώσεις.

Μία επίσκεψη στη παραλία μπορεί να συνδιαστρεί με μία επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού που απέχει λίγα χιλιόμετρα. Υπάρχουν τακτά χρονικά δρομολόγια από το Ηράκλειο προς τα Μάταλα.

 

 

Keep beaches clean