Παραλία Ελαφονήσι

Translate English Version

Παραλία Ελαφονήσι

Το Ελαφονήσι (Ελαφόνησος για πολλούς), βρίσκεται στο νοτιοδυτικότερο άκρο του νομού Χανίων της Κρήτης. Τα πεντακάθαρα, γαλανά νερά με τη λευκή αμμουδιά και τα όμορφα χρώματα συνθέτουν ένα εξωτικό τοπίο. Σε πολλά σημεία η άμμος έχει μία εξαιρετική ροζ απόχρωση, μοναδικό χαρακτηριστικό αυτής της ξεχωριστής παραλίας. Τα νερά είναι πολύ ρηχά, γεγονός που καθιστά την παραλία ιδανική για παιδιά.

Η παραλία έχει πάρει το όνομά της από μία νησίδα που βρίσκεται εκεί και που χωρίζεται από το νησί της Κρήτης από μία στενή λωρίδα θάλασσας με ζεστά και αβαθή νερά. Η νησίδα απέχει περίπου 150 μέτρα από την ακτή και μπορείτε να το επισκεφτείτε περπατώντας. 

Το Ελαφονήσι έχει τη δική του ιστορία. Το Πάσχα το 1824 σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους 850 άνθρωποι. Η σφαγή έγινε καθαρά για λόγους εκδίκησης και τιμωρίας για τον επαναστατημένο Κρητικό λαό, καθώς τα θύματα ήταν κυρίως γυναικόπαιδα. Το Φεβρουάριο του 1907 προσέκρουσε στους ύφαλους που βρίσκονται γύρω από το Ελαφονήσι το αυστριακό ατμόπλοιο  Imperatrix με 38 θύματα σε σύνολο 140 που ταξίδευαν για την Ινδία. Οι μοναχοί από το μοναστήρι της Χρυσοσκαλίτισσας μαζί με τους ελάχιστους κάτοικους της περιοχής έσωσαν τότε αρκετούς επιβάτες. Για την αποφυγή παρόμοιων τραγικών περιστατικών στο μέλλον, κτίστηκε στο Ελαφονήσι ψηλός φάρος που ήταν ορατός από μεγάλη απόσταση και προειδοποιούσε τους ναυτικούς να μείνουν μακριά από τους επικίνδυνους βράχους. Δυστυχώς για το χτίσιμο του φάρου θυσιάστηκαν όλοι οι κέδροι και τα άλλα δέντρα που υπήρχαν πάνω στη νησίδα. Ο φάρος αυτός καταστράφηκε από το γερμανικό στρατό στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και σήμερα έχει αντικατασταθεί από άλλο σύγχρονο. Πάνω στη νησίδα βρίσκεται και ένα εκκλησάκι.

Η παραλία και η ευρύτερη περιοχή εντάσσονται στο δίκτυο προστασίας Natura 2000 καθώς αποτελεί οικοσύστημα εξαιρετικής οικολογικής σημασίας. Στην ακτή θα βρείτε πολλούς χώρους που έχουν περιφραχθεί για την προστασία της βλάστησης. Απαγορεύεται να πειράξετε κάποιο από τα φυτά, καθώς η συλλογή της σπάνιας ροζ άμμου από την ακροθαλασσιά.

Το Ελαφονήσι αποτελεί ένα πολύ δημοφιλή προορισμός στον νομό Χανίων και απέχει περίπου 74 χιλιόμετρα από τα Χανιά. Συγκεντρώνει καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες και καλό είναι να το επισκεφθείτε νωρίς το πρωί, αργά το απόγευμα ή σε εποχή όπου η τουριστική κίνηση είναι μειωμένη. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και η μονή Χρυσοσκαλίτισσας, μία από τις ομορφότερες μονές του νομού.

Keep beaches clean