Παραλία Στεφάνου (Σεϊτάν Λιμάνια)

Translate English Version

Παραλία Στεφάνου (Σεϊτάν Λιμάνια)

Η παραλία βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της χερσονήσου του Ακρωτηρίου στην δυτική Κρήτη, 20 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων. Πρόκειται για λωρίδες θάλασσας που εισχωρούν ανάμεσα στις απόκρυμνες βραχώδεις ακτές του Ακρωτηρίου δημιουργώντας μικρούς όρμους. Σε έναν από αυτούς βρίσκεται αυτή η καλά κρυμμένη παραλία. Η τοποθεσία αναφέρεται και ως Άγιος Ραφαήλ, από την εκκλησία που βρίσκεται στο σημείο που αρχίζει το φαράγγι, καθώς και ως Άγιος Σπυρίδωνας από το παλιό εκκλησάκι που είναι χτισμένο μέσα στο βράχο. 

Έχει βότσαλο και άμμο που μεταφέρονται από τα γειτονικά νταμάρια μέσω του φαραγγιού Δι(μ)πλοχάχαλο που καταλήγει σε αυτή και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει δημοφιλής προορισμός παρά του δύσβατου σημείου που βρίσκεται. Το νερά είναι πεντακάθαρα και γαλαζοπράσινα και σε συνδιασμό με το το τοπίο δημιουργούν μάνα μαγευτικό σκηνικό. Δεξιά κι αριστερά υψώνονται τεράστιοι μαρμάρινοι βράχοι, προστατεύοντας τον κόλπο από τις καιρικές συνθήκες. Δίπλα βρίσκονται τρεις παράλληλοι στενόμακροι όρμοι, πολύ καλά προστατευμένοι από το κύμα.

Η λέξη Σεϊτάν είναι τούρκικη, που προφανώς έχει μείνει από την περίοδο της τουρκοκρατίας στην Κρήτη, και μεταφράζεται ως διαβολικός ((Σεϊτάν=Σατανάς στα Τούρκικα). Επομένως τα Σεϊτάν Λιμάνια μεταφράζονται ως Διαβολολίμανα και προέρχεται από το γεγονός ότι τα νερά και τα ρεύματα της περιοχής είναι επικίνδυνα.

Για να φτάσει ο επισκέπτης εκεί θα πρέπει να φτάσει πρώτα στο χωριό Ριζόσκλοκο. Από εκεί υπάρχει σήμανση που οδηγεί στη παραλία. Ο δρόμος κατηφορίζει και εκεί που σταματά ξεκινά το απότομο αλλά βατό μονοπάτι που σε περίπου 15 λεπτά θα σας φέρει σε αυτό το μικρό επίγειο παράδεισο. Για την κατάβαση φροντίστε να έχετε μαζί σας αθλητικά παπούτσια και σε καμία περίπτωση μη φοράτε παντόφλες. Στην παραλία δεν υπάρχει καμία υποδομή οπότε θα πρέπει ο επισκέπτης να έχει μαζί του όλα τα απαραίτητα και κυρίως νερό.Ιούλιο και Αύγουστο η παραλία συγκεντρώνει πάρα πολύ κόσμο και λόγω του ότι είναι μικρή μπορεί να δυσκολευτείτε να βρείτε χώρο. Συστήνεται η επίσκεψη να γίνεται νωρίς το πρωί ή περίοδο μη έντονης τουριστικής κίνησης.

 

 

Keep beaches clean