Φαλάσαρνα

Translate English Version

Φαλάσαρνα

Η παραλία στα Φαλάσαρνα είναι μία από τις ομορφότερες της Κρήτης  και αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς. Δεν είναι τυχαίο που έχει βραβευτεί ως η καλύτερη παραλία της Κρήτης και μία από τις 10 καλύτερες της Ευρώπης. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Χερσονήσου της Γραμβούσας, 59 χιλιόμετρα δυτικά των Χανίων.

Η παραλία είναι αρκετά μεγάλη  με ψιλή λευκή άμμο και ζεστά, κρυστάλλινα νερά.  Αρνητικό της παραλίας είναι ότι είναι εκτεθειμένη σε βόρειους και δυτικούς ανέμους που είναι αρκετά συχνοί σε αυτό το κομμάτι της Κρήτης, οπότε συχνά έχει μεγάλο κυματισμό. Τότε είναι που γίνεται δημοφιλείς για λάτρεις του windsurf. 

Το μήκος της παραλίας είναι περίπου 3 χιλιόμετρα και χωρίζεται σε πολλές μικρότερες παραλίες μεταξύ των οποίων παρεμβάλλονται βράχια ή αμμοθίνες. Η μεγαλύτερη και πιο γνωστή είναι η Παχιά Άμμος, η οποία είναι πλήρως οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες και αναψυκτήρια και αυτή που συγκεντρώνει τον περισσότερο κόσμο. Δίπλα της μία δεύτερη παραλία 800 περίπου μέτρων με τα ίδια χαρακτηριστικά. Είναι πιο ήσυχη από την Παχειά Άμμο με λιγότερες ανέσεις.  Και σε κοντινή απόσταση το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, δίπλα σε μια πηγή με γλυκό νερό. Η τελευταία παραλία βρίσκεται στη βόρεια άκρη της παραλίας, δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο που υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Κρήτης, με κύρια περίοδο ακμής τον 4ο και 3ο αιώνα π.Χ.

Από την άλλη πλευρά της Παχειάς Άμμου είναι το Λιμενίσκο Πλατάνου. Ήσυχα μικρά κολπάκια χωρίς κόσμο, ιδανικά για όσους αγαπούν την ηρεμία. Ακριβώς δίπλα το <<Κολυμπητό>>, ιδανικό μέρος για οικογένειες με παιδιά. Ένα μικρό κολπάκι με άμμο που μοιάζει με μία πισίνα με ρηχά νερά.  Και τέλος η παραλία Ραπανάς. Ένα άγριο τοπίο άγριο τοπίο με βαθιά, κρυστάλλινα καθαρά νερά με βότσαλα.

Το ηλιοβασίλεμα στη παραλία είναι εντυπωσιακό και αξίζει να το δείτε. Η περιοχή είναι εξαιρετικού φυσικού κάλλους και έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστασίας Natura 2000. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Φαλάσαρνας. Η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο είναι δωρεάν.

 

Χρήσιμες συμβουλές

  • Εάν έχει δυνατό άνεμο αποφύγετε τη παραλία της Παχειάς Άμμου γιατί ο άνεμος θα σας φέρει την άμμο με δύναμη στο σώμα και τα μάτια
  • Επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Φαλάσαρνας
  • Μην χάσετε ίσως το καλύτερο ηλιοβασίλεμα της Κρήτης. Ο ήλιος βυθίζεται κυριολεκτικά μέσα στη Μεσόγειο θάλασσα.

 

Keep beaches clean