
Βρύσες Αποκορώνου
Το γραφικό χωριό του νομού Χανίων, είναι χτισμένο στους πρόποδες των Λευκών Ορέων σε μια κοιλάδα με πολύ πράσινο και τρεχούμενα νερά. Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία, κυρίως εσπεριδοειδή και ελιές, και η κτηνοτροφία. Το χωριό το διασχίζουν τρεις ποταμοί: ο Μπούτακας, ο Βρυσιανός και τα Φαρμακερά. Οι ποταμοί Μπούτακας και Βρυσιανός συμβάλλουν στις Βρύσες. Στο σημείο εκείνο έχει διαμορφωθεί χώρος αναψυχής όπου οι επισκέπτες μπορούν να γευματίσουν ή να απολάσουν τον καφέ τους κάτω από τη σκιά των πλατάνων, δίπλα στα γάργαρα νερά.
Ο οικισμός είναι σχετικά νέος, η περιοχή όμως κατοικείται ήδη από τη Μινωική εποχή. Κοντά στις Βρύσες υπήρχαν οι αρχαίες πόλεις Αμφίμαλον και ο αρχαιός οικισμός Φίλιππος. Κατά τους ελληνιστικούς χρόνους, κατασκευάστηκε στον ποταμό Μπούτακα μια τοξωτή γέφυρα, γνωστή ως Καμάρα. Η περιοχή που βρίσκεται η καμάρα είναι γεμάτη από Μινωικά αλλά και Ρωμαϊκά όστρακα και πλίνθοι Ρωμαϊκών χρόνων πιθανώς κιβωτιόσχημων τάφων.
Ως τοποθεσία οι Βρύσες στη διάρκεια της επανάστασης του 1866-69 υπήρξε θέατρο μαχών. Oι Τούρκοι πολιορκήθηκαν στο Κεφαλοβρύσι, αποκλείστηκαν από το νερό της πηγής και υποχρεώθηκαν να επιχειρήσουν έξοδο, που κατέληξε σε ήττα τους. Η θέση αυτή πήρε και το όνομα «Φούρνοι» επειδή έμειναν πίσω από τον τούρκικο στρατό, οι πρόχειροι φούρνοι όπου έψηναν ψωμί. Στο κέντρο του χωριού υπάρχει μεγάλη γέφυρα, που χτίστηκε μετά τον πόλεμο. Η παλιά γέφυρα που είχε χτιστεί τον περασμένο αιώνα από ένα χριστιανό πασά, παρασύρθηκε από τον κατακλυσμό, το 1942. Μέχρι το 1960 λειτουργούσε στις Βρύσες λιγνιτορυχείο.
Τα δύο μεγάλα παραδοσιακά πανηγύρια του χωριού γίνονται στις 7 Ιουλίου, της Αγίας Κυριακής, και τον Δεκαπενταύγουστο. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν ένα παραδοσιακό κρητικό γλέντι και να γευτούν ντόπια εδέσματα.

Εκκλησίες
GPS Συντεταγμένες 35.37508, 24.20126