Φαράγγι Δικτάμου

Translate English Version

Φαράγγι Δικτάμου

Το φαράγγι του Δίκταμου ξεκινάει δίπλα από το χωριό Κατωχώρι σε υψόμετρο 300 μέτρων, και καταλήγει 8 χιλιόμετρα ανατολικότερα, δίπλα από την παλιά πετρόκτιστη μονότοξη γέφυρα του Στύλου, ένα χιλιόμετρο πριν την είσοδο του χωριού. Γι’ αυτό είναι επίσης γνωστό με το όνομα Φαράγγι Κατεχώρι ή Φαράγγι Στύλου. Το φαράγγι το διασχίζει ο κύριος παραπόταμος του ποταμού Κυλλιάρη που πηγάζει βόρεια της κορυφής Μαύρη των Λευλών Ορέων. Το κύριο χαρακτηριστικό του και αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα φαράγγια του νομού είναι ο προσανατολισμός του αφού δεν είναι από τον βορρά προς τον νότο αλλά από την ανατολή προς την δύση. Ένα άλλο φαράγγι με παρόμοι προσανατολισμό είναι αυτό του Χα στον νομό Λασιθίου.

Είναι πολύ όμορφο και κατάφυτο με πλατάνια και πικροδάφνες και με πολλές κρημνώδεις πλευρές όπου φύεται δίκταμος,το ενδημικό βότανο της Κρήτης. Η πεζοπορία δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολή, αλλά χρειάζεται προσοχή, ειδικά για όσους δεν έχουν τν απαιτούμενη εμπειρία αφού υπάρχουν μερικά δύσκολα περάσματα. Είναι πολύ καλά σηματοδοτημένο με κόκκινο σπρέι πάνω στις πέτρες που δείχνει επακριβώς την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσετε, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθείτε. Η διέλευσή του φαραγγιού μπορεί να γίνει και από τις δύο πλευρές

Στον Στύλο μπορείτε να ξεδιψάσετε από το γάργαρο νερών των πηγών κάτω από τα τεράστια πλατάνια και να γευματίσετε στις όμορφες ταβέρνες του χωριού.