Φαράγγι Αγίας Ειρήνης

Translate English Version

Φαράγγι Αγίας Ειρήνης

Το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης βρίσκεται στη δυτική πλευρά των Λευκών Ορέων, στην επαρχία Σελίνου. Έχει πάρει το όνομα του από το χωριουδάκι που βρίσκεται κοντά στην είσοδο του, 46 χλμ. από τα Χανιά. Το μήκος του είναι 7,50 χλμ και η διάβαση του διαρκεί περίπου τρεις ώρες. Το ρέμα που διέρχεται από το φαράγγι καταλήγει στη θάλασσα, στο χωριό Σούγια με την όμορφη παραλία, όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα αξέχαστο μπάνιο στα νερά του Νότιου Κρητικού Πελάγους.

Το φαράγγι αποτελεί τµήµα του Ευρωπαϊκού µονοπατιού Ε4. Η νότια είσοδος απέχει 5 χιλιόµετρα από τη Σούγια. Αποτελεί τµήµα της περιοχής NATURA 2000 και έχει χαρακτηριστεί ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής από το Υπουργείο Γεωργίας. Το φαράγγι αποτελεί τµήµα του βιοτόπου του Κρητικού Αίγαγρου και χαρακτηρίζεται από ποικίλα µικροπεριβάλλοντα που αποτελούν καταφύγιο και ενδιαίτηµα για πολλά είδη πανίδας. Χαρακτηριστικός είναι και ο πλούτος της δασικής βλάστησης τόσο από άποψη δένδρων (κυπαρίσσι, τραχεία πεύκη, σφενδάµι , πλάτανος, πουρνάρι, αριά) αλλά και των θάµνων, φρυγάνων καθώς και των αρωµατικών φυτών µε κυριότερο το δίκταµο.

Η σπουδαιότητα όµως του φαραγγιού δεν περιορίζεται στην υψηλή του βιοποικιλότητα ή στην αισθητική του αξία αλλά και στην ιστορική και πολιτιστική του ταυτότητα. Στη θέση «Πολλά Σπιτάκια» µέσα στο φαράγγι κατέφευγαν οι επαναστάτες την εποχή της Τουρκοκρατίας και από εκεί ξεκινά και το µονοπάτι της «Φυγού» που ήταν και η έξοδος διαφυγής από το φαράγγι προς την περιοχή του Οµαλού. Στην περιοχή βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Χριστού (1358µ.Χ.) και ο ερειπωµένος ναός του Αγ. Γεωργίου (1460 µ.Χ.). Το Αγιερηνιώτικο φαράγγι είναι το δεύτερο σε επισκεψιµότητα φαράγγι του Νοµού Χανίων µετά τη Σαμαριά, ενώ είναι επισκέψιµο για µεγαλύτερη χρονική περίοδο.