Φάρος Χανίων
Ο Φάρος του παλιού λιμανιού των Χανίων αποτελεί το πιο αναγνωρίσιμο σημείο της πόλης. Στέκεται στο ίδιο σημείο για πάνω από 5 αιώνες και η ιστορία του συνδέεται με την ιστορία του λιμανιού. Κατασκευάστηκε από τους Ενετούς και η αρχική μορφή του ήταν διαφορετική από την σημερινή. Αρχικά, λειτούργησε ως πυρσός ανοιχτής φλόγας. Κατά την διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας από το 1645 μέχρι το 1830 το λιμάνι των Χανίων δεν χρησιμοποιήθηκε από τους Οθωμανούς με αποτέλεσμα ο φάρος να καταστραφεί. Όταν το 1830 οι Άγγλοι έδωσαν την Κρήτη στους Αιγύπτιους έγιναν πολλά δημόσια έργα. Ο φάρος επισκευάστηκε πάνω στην αρχική του βάση. Άλλαξε μορφή και άρχισε να μοιάζει περισσότερο με μιναρέ. Έχει εσωτερική σκάλα που οδηγεί σε μπαλκόνι με γυάλινο πυργίσκο ενώ η βάση του φάρου χωρίζεται από τον υπόλοιπο φάρο με ξύλινη σχάρα.
Σύμφωνα με τους εγκυρότατους Αγγλικούς "φαροδείκτες" του 1847 και 1859 ο φάρος αναστηλώθηκε - πάνω στην Ενετική βάση του - και το 1839 λειτούργησε με τη νέα για την εποχή τεχνολογία. Πληροφορίες για το πότε σταμάτησε να λειτουργεί ως πυρσός ανοιχτής φλόγας δεν υπάρχουν. Λόγω του ότι βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή αποτελείται μόνο από τον πύργο και δεν υπάρχει κατοικία φυλάκων. Το 1864 ο Φάρος περιήλθε στην δικαιοδοσία της γαλλικής εταιρίας Οθωμανικών Φάρων και λειτούργησε με φωτιστικό μηχάνημα "κατοπτρικό Δ' τάξεως". Το 1933 λειτούργησε ως φανός λιμένος "ερυθρός σταθερός", αλλά το φωτιστικό του μηχάνημα καταστράφηκε από τους Γερμανούς το 1941. Αποκαταστάθηκε αργότερα και επαναλειτούργησε το 1945.
Ο φάρος έχει ύψος 21 μέτρα, με ύψος εστίας από την επιφάνεια της θάλασσας 26 μέτρα και φωτοβολία 7 ναυτικών μιλίων. Βρίσκεται επί του Ενετικού Πύργου, στην κεφαλή του εξωτερικού κυματοθραύστη στο παλαιό λιμάνι των Χανίων και η πρόσβαση στην είσοδο του φάρου γίνεται από ασφαλτωμένο δρόμο. Ο Φάρος των Χανίων προστέθηκε στο Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο μετά την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, το 1913. Το 1962 χαρακτηρίσθηκε διατηρητέο μνημείο. Είναι από τους παλαιότερους φάρους που διασώζονται ως τις ημέρες μας όχι μόνο στα ελληνικά παράλια ή της Μεσογείου αλλά και ένας από τους παλιότερους φάρους σε όλο το κόσμο.