Καταρράκτης Μάστορας

Translate English Version

Καταρράκτης Μάστορας

Οι τρεις μεγαλύτεροι γνωστοί καταρράκτες στην Ελλάδα σε ύψος ελεύθερης πτώσης νερού βρίσκονται στην Κρήτη. Ένας από αυτούς που τυχαίνει να είναι και ο πιο εντυπωσιακός και με περισσότερο νερό από τους άλλους είναι ο καταρράκτης του Μάστορα στην οροσειρά της Θρυπτής. Βρίσκεται ακριβώς πάνω από το μικρό χωριό Μοναστηράκι Ιεράπετρας και είναι ορατός από την πεδιάδα που απλώνεται δυτικά και κάτω από το χωριό.

Ο Μάστορας έχει το εντυπωσιακό ύψος των 215μ., το υψηλότερο γνωστό στην Ελλάδα, και πριν πολύ λίγα χρόνια αρματώθηκε με ασφάλειες και έγινε η πρώτη πετυχημένη κατάβασή του. Έκτοτε έγιναν λίγες ακόμα καταβάσεις του εντυπωσιακού αυτού καταρράκτη από extreme canyoners. Ο Μάστορας συγκεντρώνει τα νερά του από πηγές που βρίσκονται λίγο πριν το δασικό χωριό Θρυπτή τα οποία δημιουργούν αρχικά ένα μικρό ρέμα και έπειτα μικρό φαράγγι που έχει 4-5 ραπέλ. Μετά τις μικρές αυτές αρχικές καταβάσεις ανοίγει ξαφνικά η γη και δημιουργείται ο εντυπωσιακός καταρράκτης που πέφτει μέσα στο απίστευτα άγριο φαράγγι του Χα. Το νερό πέφτει από ύψος 215μ.. και μετά το μέσον της μεγάλης πορείας του η μεγαλύτερη ποσότητά του γίνεται σύννεφο από υδρατμούς που σκορπίζονται τριγύρω.

Από το σημείο που πέφτει μέσα στο Χα το φαράγγι πολλαπλασιάζει το νερό του καθότι ο Μάστορας είναι ο κυριότερος παραπόταμος και τροφοδότης του. Η θέα του καταρράκτη από την κοίτη του Χα κοιτώντας προς τα πάνω είναι μοναδική. Για όσους δεν έχουν τις απαιτούμενες τεχνικές γνώσεις να μπουν στο φαράγγι του Χα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αφού είναι ορατός και από την έξοδο του φαραγγιού ακριβώς επειδή βρίσκεται λίγο πριν την έξοδό του.