Πηγές Αγίας Δύναμης

Translate English Version

Πηγές Αγίας Δύναμης

Η Αργυρούπολη, γνωστή και ως Αρχαία Λάππα, είναι ένα μικρό  γραφικό χωριό, 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ρεθύμνου. Το χωριό είναι κτισμένο σε σχετικά χαμηλό υψόμετρο, γύρω στα 260 μέτρα, ανάμεσα σε δύο ποτάμια, τον Μουσέλα και τις Πετρές. Από τα κυριότερα αξιοθέατα της περιοχής, είναι οι φυσικές πηγές της Αγίας Δύναμης, το νερό των οποίων κάποτε τροφοδοτούσε τους νερόμυλους της περιοχής για το άλεσμα των σιτηρών. Στο παρελθόν, υπήρχαν 11 νερόμυλοι, έξι από τους οποίους κατά τη διάρκεια της Ενετικής κατοχής.

Οι πηγές της Αγίας Δύναμης είναι από το ομορφότερα μέρη του νομού Ρεθύμνου και ολόκληρης της Κρήτης. Νερά αναβλύζουν από παντού σχηματίζοντας στέρνες με πέστροφες και μικρούς καταρράκτες δίπλα σε αιωνόβια πλατάνια. Οι πηγές είναι πολύ δημοφιλείς και προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Είναι ένα μέρος που μπορείτε να απολαύσετε την γαλήνη του τοπίου, να γευτείτε καλό Κρητικό φαγητό σε μία από τις πολλές ταβέρνες και να ταξιδέψετε στην ιστορία αφού η γύρω περιοχή είναι γεμάτη ίχνη αρχαίου αλλά και νεότερου πολιτισμού. Σκαλισμένο μέσα σε ένα βράχο, βρίσκεται και το εκκλησάκι της Αγίας Δύναμης, γνωστό για το θαυματουργό όπως πιστεύεται νερό που ρέει μέσα από το παρεκκλήσι.