23/07/2023Θρησκευτική Γιορτή
Γιορτή Αγίας Πελαγίας

Την ημέρα εκείνη η εικόνα της Παναγίας μεταφέρεται με λιτανευτική τελετή από ιερείς και πιστούς από το ναό της Ευαγγελίστριας στη Χώρα της Τήνου, στη πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια με αυτοκίνητο στο Μοναστήρι του Κεχροβουνίου, όπου τελείται πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Εν συνεχεία προσφέρονται από τις μοναχές κεράσματα και φαγητό σε όλους τους πιστούς και τους επισκέπτες.

Γύρω στις 7 το απόγευμα μετά τον εσπερινό η εικόνα παίρνει το δρόμο της επιστροφής. Η επιστροφή γίνεται με τα πόδια. Μπροστά οι μοναχές με την εικόνα και πίσω οι πιστοί να ακολουθούν. Όλοι μαζί ψάλουν θεομητορικά τροπάρια. Όταν η εικόνα περνάει μπροστά από ξωκλήσια, οι ιδιοκτήτες κτυπούν τις καμπάνες και θυμιατίζουν. Σημαίνουν όμως και οι καμπάνες εκκλησιών που βρίσκονται σε κοντινά χωριά. Η πομπή συνεχίζει μέχρι την Αγία Παρασκευή, στις παρυφές της Χώρας. Εκεί την υποδέχεται ο δεσπότης μαζί με ιερείς και με τη συνοδεία της φιλαρμονικής επιστρέφει στο ναό της Ευαγγελίστριας. Η απόσταση που διανύει η πομπή είναι 8 χιλιόμετρα και προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα.

 

15/08/2023Θρησκευτική Γιορτή
Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Η εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου είναι από τις σημαντικότερες της ορθοδοξίας και γιορτάζεται με κάθε μεγαλοπρέπεια στο νησί της Τήνου. Οι εορτασμοί ξεκινούν την παραμονή με πανηγυρικό εσπερινό στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας Τήνου ενώ το επόμενο πρωί, μετά τον όρθρο και την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, γίνεται λιτανεία της θαυματουργού Εικόνας στους δρόμους της πόλης, συνοδεία αγήματος του Πολεμικού Ναυτικού και πλήθους πιστών. Τη λιτανεία συνοδεύει με μουσική η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

Την παραμονή της εορτής γίνεται κατάθεση στεφάνου από τον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού στο Μαυσωλείο του Πολεμικού Πλοίου «Έλλη» και την επόμενη ρίψη στεφάνου στη θάλασσα, στο σημείο όπου τορπιλίστηκε το θρυλικό καταδρομικό.