20/06/2023Θρησκευτική Γιορτή
Εορτή Αγίου Νικήτα

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικήτα, πολιούχου του νησιού, γίνεται εορτή προς τιμήν του, στο Μανδράκι της Νισύρου και περιφορά της εικόνας στα στενά δρομάκια του οικισμού. 

30/06/2023Πανηγύρι
Πανηγύρι Αγίων Αποστόλων

Το πανηγύρι προς τιμή των Αγίων Αποστόλων γίνεται στο χωριό Πάλοι της Νισύρου.

26/07/2023Πανηγύρι
Πανηγύρι Αγίου Παντελεήμονα

Στις 26-27 Ιουλίου κάθε έτους διοργανώνεται πανηγύρι στη τοποθεσία Αυλάκι,προς τιμήν της εορτής του Αγίου Παντελεήμονα.

14/08/2023Πανηγύρι
Πανηγύρι Ιεράς Μονής Παναγίας Κυράς

Κάθε χρόνο στις 14 Αυγούστου διοργανώνεται πανηγύρι από την Ιερά Μονή Παναγίας Κυράς

15/08/2023Πανηγύρι
Πανηγύρι Παναγίας Σπηλιανής

Η Μονή της Παναγίας της Σπηλιανής στο Μανδράκι γίνεται το επίκεντρο μεγάλων εορταστικών εκδηλώσεων κάθε χρόνο στις 14 και 15 Αυγούστου, ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Εκείνη την ημέρα πλήθος πιστών απ’ όλα τα νησιά των Δωδεκανήσων  συρρέει στο όμορφο νησί της Νισύρου για να παραστούν στη Θεία Λειτουργία και να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας. Τα πλοία μάλιστα πριν δέσουν στο λιμάνι, περνούν κάτω από το μοναστήρι σφυρίζοντας για να πάρουν την ευλογία της Παναγίας και σε ανταπόδοση χτυπούν οι καμπάνες του μοναστηριού.

Τα εννιάμερα της Παναγίας διαρκούν από τις 6-15 Αυγούστου και συνδέονται με ένα παλαιότατο έθιμο. Εκείνες τις ημέρες η Μονή φιλοξενεί γυναίκες από τη Νίσυρο αλλά και άλλα νησιά των Δωδεκανήσων που ζητούν τη βοήθεια της Παναγίας. Οι γυναίκες δεσμεύονται να κάνουν 300 μετάνοιες, γονατιστές μπροστά στην εικόνα της Παναγίας, ψέλνοντας το Μοιρολόι της Μεγαλόχαρης και αυτοσχέδιες παρακλήσεις. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των ημερών οι πάντες νηστεύουν και ετοιμάζονται για τη μεγάλη ημέρα της εορτής. Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας σχηματίζεται πομπή που περιφέρεται στα στενά δρομάκια του γραφικού οικισμού, πριν καταλήξει στη πλατεία όπου ακολουθεί μεγάλο γλέντι συνοδεία μουσικών οργάνων και τοπικών εδεσμάτων. Ο χορός είναι γνωστός ως «κούπα της Παναγίας» αφού η πρώτη του χορού κρατά μια κούπα καθώς χορεύει και όποιος μπαίνει στο χορό ρίχνει χρήματα για το μοναστήρι και το νησί. Φαγητό και κρασί προσφέρονται δωρεάν για όλους τους συμμετέχοντες που εκτός από νόστιμα εδέσματα μπορούν να δοκιμάσουν τις χορευτικές τους δυνατότητες μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

22/08/2023Πανηγύρι
Εορτασμός Κοίμησης της Θεοτόκου

Κάθε χρόνο στις 22-23 Αυγούστου διοργανώνεται πανηγύρι στην Ιερά Μονή Παναγίας Κυράς για τον εορτασμό των εννέα ημερών από τη Κοίμηση της Θεοτόκου

08/09/2023Θρησκευτική Γιορτή
Εορτασμός Γενεσίου της Θεοτόκου

Στις 8 Σεπτεμβρίου κάθε έτους, εορτάζεται το Γενέσιο της ?θεοτόκου στο χωριό Εμπορείος της Νισύρου.

13/09/2023Πανηγύρι
Πανηγύρι στη Μονή Τιμίου Σταυρού

Στην Ι.Μ. Τιμίου Σταυρού, κοντά στο χωριό Νικεία διοργανώνεται πανηγύρι κάθε χρόνο στις 13 Σεπτεμβρίου.

25/09/2023Πανηγύρι
Πανηγύρι Αγίου Ιωάννη Θεολόγου

Πανηγύρι διοργανώνεται για την εορτή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Μονή που είναι αφιερωμένη στον Άγιο στα Νικιά της Νισύρου κάθε χρόνο στις 25 Σεπτεμβρίου. 

07/11/2023Πανηγύρι
Εορτή Αρχαγγέλου Μιχαήλ

Την ημέρα εορτής του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, διοργανώνεται πανηγύρι στο χωριό Εμπορείος της Νισύρου.

21/11/2023Πανηγύρι
Πανηγύρι για τα Εισόδια της Θεοτόκου

Κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, ημέρα εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, διοργανώνεται πανηγύρι στα Νικειά της Νισύρου .