00/00/0000Φεστιβάλ
Φεστιβάλ Φιστικιού

Κάθε χρόνο, από τα μέσα περίπου του καλοκαιριού έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, πραγματοποιείται στην Αίγινα η γιορτή του φιστικιού, που δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν εκτός από το φιστίκι και άλλα εκλεκτά τοπικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, το κρασί, το μέλι και τα γαλακτοκομικά. Το φιστίκι Αιγίνης συνέβαλλε στην προβολή του νησιού με την ένταξή του στη λίστα με τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ως προϊόν εξαιρετικής ποιότητας. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει εμπορική έκθεση, συναυλίες, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για παιδιά και εικαστικές εκθέσεις. Είναι επίσης τόπος συνάντησης ντόπιων μαγείρων με γνωστούς μάγειρες της Ελληνικής γαστρονομίας όπου όλοι μαζί επιδίδονται στη δημιουργία αλμυρών και γλυκών εδεσμάτων με βάση το φιστίκι και άλλων τοπικών προϊόντων. Τα τελικά πιάτα είναι γευστικότατα και ενθουσιάζουν τους επισκέπτες που θα τα δοκιμάσουν.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από το 2009 και αφετηρία αποτέλεσε το γνωστό φιστίκι, η παραγωγή του οποίου έβαινε μειούμενη λόγω της ταχύτατης ανοικοδόμησης του νησιού κυρίως για τουριστικούς λόγους. Το φεστιβάλ έχει ως σκοπό την ανάδειξη του ως προϊόντος και ως πρώτης ύλης πολλαπλών εδεσμάτων καθώς και τη διασφάλιση της γνησιότητας και την προαγωγή των καλών πρακτικών καλλιέργειας. Το φεστιβάλ αποτελεί την μεγαλύτερη εμπορική και πολιτιστική γιορτή του Σαρωνικού και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.    

17/12/2023Πανηγύρι
Πανηγύρι Αγίου ΔιονυσίουTo Πανηγύρι του Αγίου Διονυσίου, πολιούχο του νησιού, γιορτάζεται στο Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας.
24/06/2024Πανηγύρι
Πανηγύρι Αγίου Ιωάννη ΡιζικάρηΣτο Πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη του Ριζικάρη στο Βαθύ της Αίγινας αναβιώνει το έθιμο του Κλήδονα. Οι προετοιμασίες ξεκινούν από την προηγούμενη μέρα, ενώ ανήμερα της εορτής του Αγίου Ιωάννη καίνε τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια πηδώντας πάνω από τη φωτιά, στη συνέχεια οι κοπέλες αποκαλύπτουν τα κανάτια με τα ριζικά τους και τραγουδούν ερωτικά ή πειραχτικά τραγούδια. Τα τραγούδια αυτά θεωρούνται χρησμός για το πρόσωπο στο οποίο ανήκει το αντίστοιχο ριζικάρι.
17/07/2024Πανηγύρι
Πανηγύρι Αγίας ΜαρίναςΤο Πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στην Αίγινα.
15/08/2024Πανηγύρι
Πανηγύρι Παναγίας ΧρυσολεόντισσαςΤο μεγαλύτερο πανηγύρι της Αίγινας πραγματοποιείται στο Μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας τον δεκαπενταύγουστο.
22/08/2024Πανηγύρι
Πανηγύρι Παναγίας ΦανερωμένηςΤο Πανηγύρι της Παναγίας Φανερωμένης στην Αιγινήτισσα της Αίγινας.
07/09/2024Πανηγύρι
Πανηγύρι Αγίου Σώστη ΠέρδικαςΤο Πανηγύρι του Αγίου Σώστη Πέρδικας στην Αίγινα.
09/11/2024Πανηγύρι
Πανηγύρι Αγίου Νεκταρίου Το Πανηγύρι του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα.