06/07/2023Θρησκευτική Γιορτή
Τριήμερο Εορταστικών Εκδηλώσεων

Από τις 6 έως τις 9 Ιουλίου κάθε χρόνο διοργανώνεται ένα τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων στην Ελαφόνησο. Πρόκειται για μία ιστορική και θρησκευτική γιορτή για να τιμήσουν οι κάτοικοι τους Μανιάτες για τη συμβολή των τελευταίων στην απελευθέρωση του νησιού στις 6 Ιουλίου του 1850 και ταυτόχρονα για να τιμήσουν την επέτειο των εγκαινίων του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνα. Η γιορτή ξεκινά το πρωινό της 6ης Ιουλίου με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες και το σημαιοστολισμό των δημοσίων κτηρίων. Την 9η Ιουλίου πραγματοποιείται Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούν τος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης και η λιτάνευση της Ιεράς εικόνας του Αγίου Σπυρίδωνος στο μικρό λιμάνι της Ελαφονήσου. Τη λιτάνευση συνοδεύουν αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και πλήθος κόσμου. Με την επιστροφή της εικόνας, τελείται επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Ηρώου. Η γιορτή ολοκληρώνεται το βράδυ της 9ης Ιουλίου με πολιτιστικές εκδηλώσεις στη πλατεία του λιμανιού.

 

15/08/2023Πανηγύρι
Πανηγύρι της Παναγίας της Κατωνησιώτισσας

Στις 15 Αυγούστου στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Κατωνησιώτισσας στο Κάτω Νησί τελείται θεία λειτουργία και ακολουθεί μεγάλο πανηγύρι με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων. Στο πανηγύρι παρουσιάζονται παραδοσιακοί χοροί από την χορευτική Ομάδα Γυναικών της Ελαφονήσου και από τα παιδιά του τόπου. Την παραμονή της εορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου, οι Κατωνησιώτισσες φροντίζουν για τη καθαριότητα του ναού και το βράδυ συγκεντρώνονται στο ναό για την ολονυκτία. Το ίδιο βράδυ οι νέοι συγκεντρώνονται στη παραλία της Παναγίας, ανάβουν φωτιές χορεύουν και τραγουδούν μέχρι τις πρωινές ώρες. Στη γιορτή της Παναγίας συμμετέχουν και πολλοί κάτοικοι της Μάνης και των Κυθήρων που φτάνουν στη παραλία της Παναγίας με καΐκια.  

 

20/08/2023Πολιτιστική Εκδήλωση
Γιορτή των Ψαράδων

Μία παραδοσιακή γιορτή θεσμός για το νησί διοργανώνεται το τελευταίο δεκαήμερο κάθε Αυγούστου στο νησί της Ελαφονήσου. Η γιορτή διοργανώνεται από τον ιστορικό Σύλλογο των Ψαράδων της Ελαφονήσου «Η Ελαφόνησος» στην πλατεία του λιμανιού. Η βραδιά περιλαμβάνει  χορούς συνοδεία ζωντανής μουσικής, άφθονο κρασί και φυσικά φρέσκα ψάρια, προσφορά των ντόπιων ψαράδων. Οι εκδηλώσεις πλαισιώνονται συχνά από παρουσιάσεις και προβολές της πλούσιας ναυτικής ιστορίας του νησιού. Στο μεγάλο γλέντι συμμετέχουν ντόπιοι και επισκέπτες του νησιού, ενώ πολλές φορές τις εορταστικές εκδηλώσεις τιμούν με τη παρουσία τους επίσημοι προσκεκλημένοι από το χώρο της ναυτιλίας.

 

12/12/2023Θρησκευτική Γιορτή
Πανηγύρι του Αγίου Σπυρίδωνα

Στις 12 Δεκεμβρίου οι κάτοικοι της Ελαφονήσου τιμούν τον πολιούχο και προστάτη του νησιού Άγιο Σπυρίδωνα. Πρόκειται για μία σημαντική ημέρα για το μικρό νησί, οι κάτοικοι του οποίου τιμούν με ευλάβεια και ευχαριστούν τον Άγιο για την ευμάρεια της τοπικής κοινωνίας και τη προστασία των ναυτικών και των ψαράδων. Εκείνη την ημέρα τελείται θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο λιμάνι του νησιού.