Σαρακίνας Μεσκλών

Translate English Version

Σαρακίνας Μεσκλών

Το μικρό φαράγγι της Σαρακήνας στα Μεσκλά προσφέρεται για μια όμορφη και εύκολη ημερήσια εκδρομή μέσα στην φύση. Το όνομά του προέρχεται από τους Σαρακηνούς πειρατές που λεηλατούσαν τα χωριά και στην συνέχεια κρύβονταν μέσα στο φαράγγι. Είναι ένα από τα δύο φαράγγια της Κρήτης με αυτό το όνομα. Το δεύτερο βρίσκεται στο χωριό Μύθοι της Ιεράπετρας. Προσφέρεται για ανθρώπους όλων των ηλικιών αφού είναι μικρό σε μήκος και η διαδρομή είναι ασφαλής με χαμηλό βαθμό δυσκολίας.

Το φαράγγι δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό αν και είναι από τα πιο εντυπωσιακά στην Κρήτη. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Μεσκλά Κυδωνίας, στην ρίζα των Λευκών Ορέων. Είναι κρυμμένο μέσα σε μία ρεματιά, περιτριγυρισμένο από κυπαρίσσια και πλατάνια. Η εναλλαγή των τοπίων κατά μήκος της διαδρομής εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη, ενώ έχει και την ευκαιρία να δει από κοντά σπάνια λουλούδια και βότανα που ευδοκιμούν στην περιοχή.

Η είσοδος του φαραγγιού βρίσκεται έξω από το χωριό Μεσκλά, στον δρόμο προς Ζούρβα, απέναντι από την πρώτη μεγάλη κλειστή, δεξιά, στροφή. Από εκείνο το σημείο ξεκινάει ένας χωματόδρομος που οδηγεί στο φαράγγι. Παλιά εκεί υπήρχαν πηγές αλλά σήμερα το νερό οδηγείτε σε δεξαμενές. Το μονοπάτι είναι διαμορφωμένο στο πλάι της κοίτης του ποταμού. Μετά από δέκα περίπου λεπτά πεζοπορίας, το μονοπάτι με τα ξύλινα και πέτρινα σκαλοπάτια παραχωρεί τη θέση του στην πετρώδη κοίτη του ποταμού. Το θέαμα είναι εκπληκτικό καθώς τα ασβεστολιθικά πετρώματα δίνουν την εντύπωση ότι έχουν σχιστεί στην μέση, δημιουργώντας ένα πολύ μικρό πέρασμα δύο το πολύ μέτρων. Αυτό ίσως είναι και το πιο όμορφο σημείο της διαδρομής. Μετά το στενό πέρασμα, το μονοπάτι συνεχίζει μέσα σε πυκνό δάσος και ο πεζοπόρος έχει δύο επιλογές: ή να στρίψει αριστερά και να επιστρέψει στο σημείο που ξεκίνησε ή να στρίψει δεξιά με κατεύθυνση το δάσος της Ζούρβας.