Φαράγγι Αγιοφάραγγο
Το Αγιοφάραγγο είναι ένα πλούσιο σε ιστορία φαράγγι, γεμάτο χρώματα και εικόνες και ευλογημένο από τις προσευχές ασκητών που μόνασαν σε ασκηταριά στο εσωτερικό του. Η διάβασή του είναι μία πραγματικά μοναδική εμπειρία. Πανέμορφοι γεωλογικοί σχηματισμοί, μικρά και μεγάλα σπήλαια, ασκηταριά και παλιές εκκλησίες ανοίγονται στο διάβα του επισκέπτη. Εκτός από ιστορική αξία μεγάλη είναι και η αισθητική αξία του αφού φιλοξενεί πολλά ενδημικά και σπάνια φυτά της Κρήτης καθώς και ενδιαφέροντα είδη ορνιθοπανίδας.
Το φαράγγι των Αγίων βρίσκεται στα δυτικά Αστερούσια Όρη, νότια από τα Μάταλα και δυτικά από τους Καλούς Λιμένες στο νομό Ηρακλείου. Στη δημιουργία του Αγιοφάραγγου συνέβαλαν δύο εποχικά ρέματα που το μεν ένα ξεκινά από το ερειπωμένο Γυαλομονόχωρο και το άλλο από την Μονή Οδηγήτριας. Τα δύο ρέματα ενώνονται κοντά στην εκκλησία της Αγίας Κυριακής και το ρέμα συνεχίζει στο Ποροφάραγγο, το οποίο είναι η αφετηρία του Αγιοφάραγγου, πριν εισέλθει στον κύριο κορμό του φαραγγιού.
Το όνομά του το φαράγγι το οφείλει στους πολλούς ερημίτες που το επέλεξαν κατά το παρελθόν σαν ασκητικό τόπο λόγω της απομόνωσης που προσέφερε μακριά από τις κατοικημένες περιοχές της Κρήτης. Σύμφωνα με την παράδοση 300 ερημίτες ζούσαν σε πλήρη απομόνωση ο ένας από τον άλλον σε σπήλαια μέσα στο φαράγγι. Συναντιόντουσαν μόνο μια φορά το χρόνο στο "Γουμενόσπηλιο" όπου μετριόντουσαν και έβλεπαν πόσοι είχαν πεθάνει μέσα τον προηγούμενο χρόνο.
Το Αγιοφάραγγο έχει μήκος 1,5 χιλιόμετρο με κατεύθυνση από βορρά προς νότο και καταλήγει σε μία πανέμορφη παραλία. Στη μεγαλύτερη διαδρομή του φαραγγιού υψώνονται κατακόρυφοι γκρεμοί με σπηλιές, παρόλα αυτά η διάσχιση του είναι εύκολη και ο χρόνος πεζοπορίας δεν ξεπερνά τα ’20-’30 λεπτά.
Λίγο πριν την έξοδο βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου του 14ου αιώνα. Έξω από την εκκλησία υπάρχει πηγάδι με πόσιμο νερό ενώ νότια της εκκλησίας σε ένα ύψωμα βρέθηκε συλημένος, θολωτός Μινωικός τάφος. Στα βράχια πάνω από την παραλία βρίσκεται η λίμνη “Βουρβουλίτης” η οποία επικοινωνεί υπογείως με τη θάλασσα. Για να φτάσει κάποιος στο φαράγγι θα πρέπει να κατευθυνθεί προς το παραδοσιακό χωριό του Σίβα και από εκεί προς την Μονή Οδηγήτριας. Περνώντας το μοναστήρι υπάρχουν πινακίδες προς Καλούς Λιμένες και Αγιοφάραγγο.