Φαράγγι Πάντα Βρέχει

Translate English Version

Φαράγγι Πάντα Βρέχει

Το φαράγγι Πάντα Βρέχει είναι μία από τις πιο όμορφες περιοχές του νομού Ευρυτανίας. Το διασχίζει ο ποταμός Κρικελιώτης και οφείλει την περίεργη ονομασία του στα παγωμένα νερά που έρχονται από το απόκρημνο βουνό της Καλιακούδας και στην πορεία τους δημιουργούν πανέμορφους καταρράκτες. Λόγω του μεγάλου ύψους τους, η ροή τους δεν είναι συνεχής και συμπαγής αλλά διασπώνται σε μία μεγάλη ακτίνα, σε μικρές και μεγάλες σταγόνες δημιουργώντας μία συνεχή τεχνητή βροχή. Μπροστά τους, σχηματίζονται μικρές φυσικές πισίνες με κρυστάλλινα νερά που οι πολύ τολμηροί μπορούν να κολυμπήσουν.

Η πεζοπορία στο Κρικελιώτη ξεκινάει από την γέφυρα Στουρνάρας-Ροσκάς. Πρόκειται για μία διαδρομή 40 περίπου λεπτών κατά μήκος του ποταμού. Η πεζοπορία δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη αφού σε πολλά σημεία τα περάσματα είναι καθαρά και μόνο μέσα από τα παγωμένα νερά του ποταμού, με μέσο βάθος, τους είκοσι με τριάντα πόντους ενώ σε κάποια άλλα σημεία μπορεί να φτάσει και το μισό μέτρο. Στην αρχή της πορείας προς το φαράγγι συναντάμε την κρεμαστή γέφυρα του Κρικελιώτη, ενώ συνεχίζοντας την διαδρομή μέσα στο φαράγγι μπορούμε να θαυμάσουμε κάποιους μικρούς καταρράκτες. Η καλύτερη περίοδος για την διάσχιση του φαραγγιού είναι κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, όταν τα νερά δεν είναι ορμητικά και η στάθμη παραμένει χαμηλή.

Υπάρχουν τρεις διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προσεγγίσετε το φαράγγι. Σε κάθε περίπτωση συνιστάται η πορεία να γίνει με αυτοκίνητο τύπου 4x4. Οι διαδρομές είναι:

Διαδρομή Α

Καρπενήσι, Μεγάλο Χωριό, Κορυφή βουνού Καλιακούδας, Στουρνάρα (ή αλλιώς Δολιανά), Γέφυρα Στουρνάρας-Ροσκάς όπου ξεκινάει το river trekking στο Κρικελιώτη ποταμό ακολουθώντας την ροή του ποταμού, Τοποθεσία Πάντα Βρέχει

Διαδρομή Β

Καρπενήσι, Ράχη Τυμφρηστού, Κρίκελλο, Δομνίστα, Σκοπιά, Άγιος Χαράλαμπος, Καστανούλα, Ροσκά, Γέφυρα Στουρνάρας-Ροσκάς όπου ξεκινάει το river trekking στο Κρικελιώτη ποταμό ακολουθώντας την ροή του ποταμού, Τοποθεσία Πάντα Βρέχει

Διαδρομή Γ

Καρπενήσι, Γαύρος, Προυσός, Τόρνος, Καστανιά (έξω από το χωριό), Πρόδρομος, Ροσκά, Γέφυρα Στουρνάρας-Ροσκάς όπου ξεκινάει το river trekking στο Κρικελιώτη ποταμό ακολουθώντας την ροή του ποταμού, Τοποθεσία Πάντα Βρέχει.

Η διαδρομή αυτή είναι μακρύτερη αλλά είναι ασφαλέστερη και πιο βατή. Άλλες δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κανείς είναι το canoe kayak και το rafting.

 

Συμβουλή:

Καλό θα είναι να έχετε μαζί σας ένα επιπλέον ζευγάρι παπούτσια, διότι αυτά που θα φοράτε θα βραχούν καθώς θα περπατάτε μέσα στο νερό (river trekking), πετσέτα, μαγιό, ρούχα, νερό και σάντουιτς. Ανεξαρτήτου εποχής μην επιχειρήσετε να διασχίσετε το φαράγγι όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές.