Φαράγγι Νέδας

Translate English Version

Φαράγγι Νέδας

Ο ποταμός Νέδα είναι το φυσικό σύνορο μεταξύ των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας που αφού διανύσει 32 χιλιόμετρα, εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος. Οφείλει την ονομασία του στην νύμφη Νέδα, μία από τις τρεις νύμφες που σύμφωνα με τον μύθο ανέθρεψαν τον Δία, γλιτώνοντας τον από τα δόντια του πατέρα του, που είχε τη συνήθεια να τρώει τα παιδιά του. 

Ο ποταμός διασχίζει το περίφημο φαράγγι της Νέδας. Η διαδρομή μέσα στο φαράγγι είναι μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με πυκνή βλάστηση από πλατάνια, βελανιδιές, κουμαριές και πουρνάρια. Την εικόνα του παρθένου τοπίου την συμπληρώνουν καταρράκτες και σπηλιές συνθέτοντας ένα ονειρικό σκηνικό.

Η διάσχιση του φαραγγιού μπορεί να ξεκινήσει από την γέφυρα της Φιγαλείας. Η πεζοπορία διαρκεί 4 περίπου ώρες με κάποια από τα περάσματα να είναι μέσα από το νερό.  Σε κάποια σημεία το βάθος του νερού δεν επιτρέπει την πεζοπορία με αποτέλεσμα να πρέπει να κολυμπήσετε ενώ σε κάποια άλλα σημεία θα χρειαστείτε την βοήθεια του σχοινιού για να μπορέσετε να περάσετε από την μία όχθη στην άλλη.

Μετά από τέσσερις ώρες πορείας βρίσκεται το Στόμιο με την ομώνυμη πέτρινη γέφυρα. Στο σημείο αυτό το ποτάμι εισέρχεται μέσα σε ένα σπήλαιο, διασχίζει το βουνό και συνεχίζει την πορεία του πίσω από αυτό. Πρόκειται για ένα κανονικό σπήλαιο 200 περίπου μέτρων με σταλακτίτες και νυχτερίδες στην οροφή του. Από εκείνο το σημείο μπορείτε να ανεβείτε με σχοινιά στο μονοπάτι που οδηγεί στους πανέμορφους καταρράκτες με τις βάθρες και να κολυμπήσετε στα πεντακάθαρα νερά τους.

Η διάσχιση του φαραγγιού έχει μέτριο βαθμό δυσκολίας και απαιτεί ιδιαίτερη οργάνωση και προσοχή αλλά σίγουρα θα αποζημιώσει όποιον την επιχειρήσει. Η καλύτερη περίοδος για την διάσχιση, είναι το καλοκαίρι ή αρχές Φθινοπώρου όταν το νερό είναι λιγότερο. Καλό είναι να υπάρχει ένα οδηγός, γνώστης της διαδρομής.