Φαράγγι Γάφαρη (Αγίου Νικολάου)

Translate English Version

Φαράγγι Γάφαρη (Αγίου Νικολάου)

Το φαράγγι του Γάφαρη όπως είναι το επίσημο όνομά του είναι ένα από τα σημαντικότερα της Κεντρικής Κρήτης αφού διαθέτει ένα μοναδικό οικοσύστημα, πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα, εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς, χαράδρες και σπάνια φυσική ομορφιά. Πολλοί το γνωρίζουν ως «Φαράγγι του Αγίου Νικολάου» από τη ομώνυμη μονή που βρίσκεται στην έξοδο του ή ως «Φαράγγι Ρούβα» από το δάσος του Ρούβα το οποίο διασχίζει. Το συνολικό μήκος του φαραγγιού είναι 4 χιλιόμετρα, αλλά το μήκος του διαμορφωμένου μονοπατιού έχει μήκος 2,7 χιλιόμετρα. Ο συνολικός χρόνος που απαιτείται για τη διάσχιση του φαραγγιού είναι 1 ώρα και 30 λεπτά. Δυστυχώς ένα τμήμα του δάσους στη νότια πλευρά του φαραγγιού κάηκε  από μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στη περιοχή το 1994, αλλά με το πέρασμα του χρόνου μέρος του δάσους έχει επανακάμψει. 

Η πεζοπορία μπορεί να ξεκινήσει είτε από το βόρειο τμήμα εκεί όπου βρίσκεται το εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη, είτε από το νότιο εκεί όπου βρίσκεται η μικρή λίμνη Βάταμος του Ζαρού. Το μονοπάτι μέσα στο φαράγγι κινείται άλλοτε ανηφορικά και άλλοτε κατηφορικά κατά μήκος του ρέματος που μεταφέρει τα νερά της περιοχής του Σκίνακα και της κοιλάδας του Ρούβα στο Ζαρό και από εκεί στη λίμνη της Φανερωμένης. Σε ορισμένα δύσκολα σημεία το τοπικό δασαρχείο έχει κατασκευάσει ξύλινες γέφυρες για να διευκολύνει τη διέλευση. Κατά μήκος του μονοπατιού υπάρχουν ξύλινοι πάγκοι για ανάπαυλα και βρύσες αλλά καλό θα ήταν να είστε εφοδιασμένοι με νερό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που οι βρύσες μπορεί να έχουν στερεύσει. Αν ξεκινήσετε τη πεζοπορία από την βόρεια είσοδο, μετά την έξοδο από το φαράγγι θα περάσετε δίπλα από τη μονή του Αγίου Νικολάου και θα καταλήξετε στη τεχνητή λίμνη Βάταμος που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους χώρους δασικής αναψυχής της Κεντρικής Κρήτης.

Η πεζοπορία στο φαράγγι του Γάφαρη έχει μικρό βαθμό δυσκολίας και είναι ιδανική για όλες τις ηλικίες. Το φαράγγι αποτελεί ένα σπουδαίο φυσικό μνημείο της Κρήτης αφού πέρα από την απαράμιλλη φυσική ομορφιά και την εντυπωσιακή μορφολογία του, φιλοξενεί ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία όπως τις ιστορικές εκκλησίες των Αγίου Νικολάου, Αγίου Μηνά και Αγίου Ευθυμίου καθώς και τα υπολείμματα ενός Ρωμαϊκού υδραγωγείου στη θέση «Στέρνα» από όπου υδρευόταν η αρχαία Γόρτυνα.