Φαράγγι Περβολακίων (Καψά)

Translate English Version

Φαράγγι Περβολακίων (Καψά)

Το φαράγγι Περρβολακίων ή Καψά βρίσκεται στη περιοχή της Σητείας 9 περίπου χιλιόμετρα ανατολικά του Μακρύγιαλου. Η είσοδος του φαραγγιού βρίσκεται στο χωριό Περβολάκια και η έξοδός του δίπλα στην Ιερά Μονή Καψά, στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος, ωστόσο μπορεί η διαδρομή να γίνει και αντίστροφα. Το μήκος του είναι περίπου 4.5 χιλιόμετρα και η διαδρομή δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική αφού η υψομετρική διαφορά εισόδου-εξόδου είναι μόλις 350 μέτρα. Ωστόσο σε ορισμένα σημεία η κλίση του εδάφους είναι απότομη οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο κατέβασμα. Η πεζοπορία διαρκεί 2-2:30 ώρες με αφετηρία την Μονή Καψά ή 1:30 ώρα με αφετηρία τα Περβολάκια. Η διαδρομή προσφέρει καταπληκτική θέα στα άγρια βραχώδη τοπία της περιοχής αλλά κυρίως στο Λιβυκό πέλαγος.

Παρότι το φαράγγι δεν είναι τόσο γνωστό όσο άλλα φαράγγια της Κρήτης, είναι εξίσου όμορφο και αντικατοπτρίζει την άγρια ομορφιά του Κρητικού τοπίου. Εντυπωσιάζει με τα πανύψηλα, κάθετα βραχώδη πρανή του, που είναι διάτρητα από πολυάριθμες σκοτεινές σπηλιές και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον από άποψη φυσικής ομορφιάς. Φιλοξενεί 14 ενδημικά φυτά μεταξύ των οποίων και το σπάνιο «Λιμόνιο του Κορνάρου» και για το λόγο αυτό έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000. Η βλάστηση αποτελείται από αραιά φρύγανα, ενώ στην κοίτη του φαραγγιού που το μεγαλύτερο μέρος του έτους είναι ξερή, η βλάστηση είναι η τυπική παραποτάμια βλάστηση στη Κρήτη και περιλαμβάνει πικροδάφνες και λυγαριές. Η πεζοπορία στο φαράγγι μπορεί να συνδυαστεί με επίσκεψη στην ιστορική Μονή Καψά, με μία βουτιά στα καταγάλανα νερά της παραλίας Καψά καθώς και με μία βόλτα στο μικρό οικισμό της Πέζουλας που βρίσκεται 500 μέτρα από τα Περβολάκια.

Εντός του φαραγγιού υπάρχει ένα μνημείο αφιερωμένο σε δύο έμπειρους Αυστριακούς αναρριχητές, στον Albert Precht και τον Robert Jölli, που έχασαν τη ζωή τους στις 8 Μαΐου του 2015 προσπαθώντας να αναρριχηθούν στα 150 μέτρα σε μια κορυφή του βουνού που λειτουργεί ως πίστα αναρρίχησης.