Φαράγγι Ελυγιάς

Translate English Version

Φαράγγι Ελυγιάς

Το φαράγγι της Ελυγιάς είναι μεγάλο και εντυπωσιακό με άγρια ομορφιά, το οποίο διέρχεται παράλληλα με το φαράγγι της Σαμαριάς (στα ανατολικά). Το συνηθισμένο μονοπάτι για να το προσεγγίσετε ξεκινάει στο χωριό Άγιος Ιωάννης Σφακίων, κοντά στην Ανώπολη. Αφού το μονοπάτι συναντήσει την κοίτη του, μετά από πεζοπορία 3.5 ωρών μέσα σε καταπληκτικό ορεινό τοπίο, φτάνετε στην όμορφη παραλία της Σελούντας με τα πολλά πεύκα. Από εκεί χρειάζεστε 1 ώρα περπάτημα ακόμη προς τα δυτικά για να φτάσετε στο χωριό της Αγίας Ρουμέλης.

Αυτό το τμήμα όμως καλύπτει ουσιαστικά το ένα τρίτο του πραγματικού μήκους του φαραγγιού, που είναι περίπου 13χλμ. Αν επιθυμείτε να διασχίσετε όλο το φαράγγι, τότε θα χρειαστείτε έναν έμπειρο οδηγό και 2 μέρες ελεύθερες. Η διαδρομή αρχίζει από το Οροπέδιο του Ομαλού και στη συνέχεια περνάει από το ορειβατικό καταφύγιο του Καλλέργη, το οποίο είναι ανοιχτό το καλοκαίρι. Στη συνέχεια περνάτε στην κορυφή του Μελινταού (2.133μ) και πριν φτάσετε στο καταφύγιο Κατσιβέλι κατηφορίζετε με νότια κατεύθυνση στην περιοχή Ποτάμι, όπου ξεκινάει το φαράγγι.

Η πορεία από το Ποτάμι ως τη θάλασσα γίνεται μέσα από την κοίτη του φαραγγιού και παίρνει 6 ώρες, ενώ η διαδρομή Ομαλός-Ποτάμι διαρκεί άλλες 6 ώρες.