Σπήλαιο Μελισσάνης

Translate English Version

Σπήλαιο Μελισσάνης

Η φυσική είσοδος του σπηλαίου δημιουργήθηκε από την πτώση ενός τμήματος της οροφής του. Για τη πρόσβαση των επισκεπτών κατασκευάστηκε τεχνητή είσοδος με σκαλοπάτια και μακρύς υπόγειος διάδρομος που επιτρέπει την επίσκεψη στο σπήλαιο. Η λίμνη βρίσκεται 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και το βάθος των νερών της κυμαίνεται από 10 έως 30 μέτρα. Σταλακτίτες και σταλαγμίτες ηλικίας χιλιάδων χρόνων με περίεργα σχήματα, στολίζουν το μεγαλύτερο τμήμα του σπηλαίου.  Όμορφα νερά με μεταβαλλόμενες αποχρώσεις του μπλε καθώς ο ήλιος δύει, μελί τοιχώματα και αμέτρητοι σταλακτίτες κόβουν την ανάσα και ταξιδεύουν τους επισκέπτες σε έναν άλλο, μυθικό και μαγικό κόσμο.

Το λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης ανακαλύφθηκε το 1951 από τον σπηλαιολόγο Γιάννη Πετρόχειλο. Το 1963 Αυστριακοί γεωλόγοι επιστήμονες επιβεβαίωσαν πως το νερό του σπηλαίο αναμειγνύεται υπογείως με το θαλασσινό νερό από τις Καταβόθρες του Αργοστολίου αλλά και όμβρια ύδατα. Σύμφωνα με μία εκδοχή, το Λιμνοσπήλαιο πήρε το όνομά του από το μύθο της Νύμφης Μελισσάνης που αυτοκτόνησε εδώ επειδή ο θεός Πάνας την αρνήθηκε. Μία άλλη παράδοση θέλει τη βοσκοπούλα Μελισσάνθη να σκοτώθηκε πέφτοντας στην λίμνη, ενώ κυνηγούσε ένα από τα πρόβατά της. Το λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης εκπέμπει μια μεθυστική αίσθηση, καθώς στο εσωτερικό του υπάρχει μια λίμνη με ένα μικρό νησί πάνω στο οποίο βρέθηκαν ευρύματα που πιστοποιούν τη λατρευτική λειτουργία του σπηλαίου κατά την αρχαιότητα. Οι δύο θάλαμοί, ένας ηλιοφώτιστος και ο άλλος σκοτεινός και δυσοίωνος καλυμμένος με σταλαγμίτες, φύκια και βρύα, δημιουργούν μια μοναδική και αξέχαστη εικόνα.

Το σπήλαιο βρίσκεται στο Καραβόμυλο της Κεφαλονιάς, δύο περίπου χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σάμης. Η ξενάγηση στο σπήλαιο γίνεται με βάρκες και η καλύτερη ώρα για να το επισκεφθεί κανείς είναι το μεσημέρι που ο ήλιος το φωτίζει από ψηλά. Η ξενάγηση περιλαμβάνει το μικρό περίπλου της λίμνης και την ενημέρωση των επισκεπτών για την ιστορία και διαμόρφωση του σπηλαίου από τους έμπειρους ξεναγούς που εκτελούν και χρέη βαρκάρη. Η κολύμβηση στα νερά της απαγορεύεται. Το Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης είναι ανοικτό καθημερινά από τις 09:00 μέχρι τις 17:00 και για την είσοδο υπάρχει αντίτιμο.