Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου
Το θαλάσσιο παρκο της Ζακύνθου βρίσκεται κατά μήκος της νότιας ακτής, αγκαλιάζοντας την θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από το Ακρωτήρι Μαραθία μέχρι την παραλία του Γέρακα, περιλαμβάνει τόσο τις περιοχές προς το εσωτερικό του νησιού στις παραλίες Λίμνη Κερί, Λαγανάς και Καλαμάκι, όσο και τις Στροφάδες που είναι δύο νησίδες σε απόσταση πενήντα ναυτικών μιλίων νότια της Ζακύνθου.
Ολη η η προστατευόμενη ζώνη παρουσιάζει βασικά χαρακτηριστικά του οικοσυστήματος της Μεσογείου, με αμμουδιές, βράχια που ξεπηδούν από αμμόλοφους, ενώ στις κοντινές στεριές υπάρχουν πυκνά πευκοδάση, εύφορες αγροτικές περιοχές και εκτάσεις καλυμμένες από αυτοφυή Μεσογειακή βλάστηση.
Το εθνικό θαλάσσιο Πάρκο, που ιδρύθηκε το 1999, έχει σκοπό την αποτελεσματική προστασία της ιδιαίτερης πανίδας που υπάρχει στο νότιο τμήμα του νησιού και την ένταξή της στην τοπική κοινωνία. Τα πιο σημαντικά είδη ζώων που γίνεται προσπάθεια να διασωθούν είναι οι θαλάσσιες χελώνες Caretta Caretta και οι Μεσογειακές φώκιες Monachus Monachus.
Ενώ οι χελώνες βρίσκονται σε όλες τις περιοχές του πάρκου και διαλέγουν τις νότιες αμμουδιές της Ζακύνθου για την αναπαραγωγή τους, οι φώκιες συνήθως συναντώνται στον κόλπο του Λαγανά, αλλά για την αναπαραγωγή τους προτιμούν τις αναρίθμητες σπηλιές στην δυτική ακτή του νησιού.
Εκτός από την θαλάσσια χελώνα και την μοναχή φώκια μέσα στο πάρκο γίνεται προσπάθεια διάσωσης και άλλων ειδών ζώων. Στον νότιο κόλπο της Ζακύνθου και στις Στροφάδες συχνάζουν αποδημητικά πουλιά, φενικόπτερα, άγριόκυκνοι και δείγματα του γέρακα προσκηνυτή.
Υπάρχουν επίσης πολλά βατράχια, χελώνες, ιγκουάνα και νερόφιδα. Στη στεριά υπάρχουν πολλά ζώα όπως ο σκατζόχοιρος και τα αγριοκούνελα, ενώ στα νερά του πάρκου μπορούν να συναντηθούν δελφίνια με "ρύγχος σαν μπουκάλι" τους είδους Tursiops Truncatus.