Ποταμός Λούσιος Αρκαδία
Ο Λούσιος ποταμός, γνωστός και ως Γορτύνιος είναι παραπόταμος του Αλφειού ποταμού, στη Πελοπόννησο. Οι πηγές του είναι στην περιοχή της αρχαίας κωμόπολης Θεισόας, κοντά στο σημερινό χωριό Καρκαλού, αλλά και πιο βόρεια στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Τα δύο αυτά ρεύματα συναντώνται στην περιοχή Καρκαλού, από όπου ο Λούσιος συνεχίζει την πορεία του, περνά δυτικά της Δημητσάνας και στη συνέχεια διασχίζει ένα εντυπωσιακό φαράγγι μήκους 15 χιλιομέτρων, βγαίνει στην αρχαία Γόρτυνα, συνεχίζει σε κλειστή κοιλάδα και αφού περάσει κάτω από το Ατσιχωλίτικο γεφύρι εκβάλει στον Αλφειό, κοντά στην Καρύταινα.
Στην αρχαία Γόρτυνα υπάρχει το γεφύρι του Κόκκορη και το τμήμα ανάμεσα σ' αυτό το γεφύρι και το Ατσιχωλίτικο γεφύρι ονομάζεται Άνω Λούσιος. Στη δεξιά όχθη όπως κατεβαίνει το ποτάμι, είναι τα ερείπια της αρχαίας Γόρτυνας και λίγο πιο πίσω στην ίδια όχθη, το Βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα.
Ο Λούσιος συνέβαλε στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής που διασχίζει. Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών εκμεταλεύτηκαν την ορμητική ροή του ποταμού αναπτύσοντας ένα ιδιαίτερο είδος βιοτεχνίας που στηρίχθηκε αποκλειστικά στην υδροκίνηση, φτιάχνοντας βυρσοδεψεία, νεροτριβές, αλευρόμυλους, αποστακτήρια και σημαντικούς μπαρουτόμυλους. Όλα αυτά, και πολλά άλλα ακόμη, μπορεί σήμερα να τα δει κανείς στο μοναδικό στο είδος του Μουσείο Υδροκίνησης, που λειτουργεί στη Δημητσάνα.
Βλέποντας το ποτάμι είναι φανερό ότι δεν μπορείς να μπείς στο νερό καθώς η ποσότητα του νερού είναι μεγάλη και τα νερά ορμητικά. Υπάρχουν όμως μέρη όπου μπορεί κάποιος να μπει στο νερό για να δροσιστεί με μεγάλη προσοχή και πάντα κοντά στην όχθη. Το φυσικό τοπίο στις δύο όχθες του είναι μαγευτικό. Κατά μήκος του ποταμού υπάρχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, μοναδικοί γεωλογικοί σχηματισμοί καθώς και καταρράκτες. Στις δύο πλευρές του φαραγγιού βρίσκονται δύο ιστορικές μονές, η Μονή Φιλοσόφου και η Μονή Προδρόμου.
Ο ποταμός ήταν γνωστός ήδη από την αρχαιότητα. Ο Παυσανίας τον θεωρούσε έναν από τους πιο παγωμένους στον τότε γνωστό κόσμο. Ο Λούσιος, οφείλει το όνομά του, σύμφωνα με την μυθολογία και τις αναφορές του περιηγητή Παυσανία, στο ότι ο νεογέννητος Δίας, λούστηκε κρυφά από τον Κρόνο στις πηγές του ποταμού (Πηγές των Αθανάτων), από τις νύμφες Νέδα, Αγνώ και Θεισόα.
Το ποτάμι προσφέρεται για rafting και kayak. Πρόκειται για ιδιαίτερα ορμητικό ποταμό, οπότε δεν ενδείκνυνται για αρχάριους.