Άραχθος

Translate English Version

Άραχθος

Ο Άραχθος είναι ο όγδοος μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με συνολικό μήκος 135 χιλιόμετρα. Οι πηγές του είναι στη βόρεια Πίνδο στην περιοχή του Μετσόβου εξ ου και η αρχική του διαδρομή ονομάζεται Μετσοβίτικος. Κατευθύνεται νοτιοδυτικά μέσα από φαράγγια, εισέρχεται στη μικρή κοιλάδα που σχηματίζεται μεταξύ του Λάκμου και του Μιτσικέλι και από εκεί φθάνει ανατολικά των Ιωαννίνων, , όπου δέχεται και τα νερά του Διπόταμου. Από το σημείο αυτό και μετά παίρνει την ονομασία Άραχθος και περνώντας από τα μαγευτικά Τζουμέρκα δημιουργεί μαγευτικά τοπία. Αφότου δεχθεί τα νερά ακόμα δύο ποταμών, του Καλαρρύτικου και του Σαραντάπορου, φτάνει στην πεδιάδα της Άρτας και εκβάλλει στον Αμβρακικό παρά τη θέση Αλυκή, έχοντας διασχίσει ένα τμήμα του νομού Ιωαννίνων και ολόκληρο τον νομό Άρτας.

Ο Άραχθος παράλληλα με με το ποταμό Λούρο, δημιουργούν τέσσερις λιμνοθάλασσες, τη λιμνοθάλασσα Λαγαρού, (η μεγαλύτερη του Αμβρακικού), που βρίσκεται ανατολικά του λόφου της Σαλαώρας και το τριμερές σύμπλεγμα λιμνοθαλασσών Ροδιάς, Τσουκαλιού και Αυλερής που βρίσκεται δυτικά του παραπάνω λόφου και οι οποίες στο σύνολό τους αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ελλάδος, έχοντας ενταχθεί στο οικολογικό δίκτυο προστασίας "ΦΥΣΗ 2000".

Ο Στράβων αναφέρει τον Άραχθο με το όνομα Άρατθον, ο δε Λυκόφρων με το όνομα Άραιτον. Σε αρχαία επιγραφή στην Κέρκυρα φέρεται ως Άραθθος. Στη δε λαϊκή παράδοση της Ηπείρου είναι γνωστός ως και ο ποταμός της Άρτας, λόγω του θρυλικού και πολυτραγουδισμένου γεφυριού της πόλης, που για να χτιστεί χρειάστηκε, κατά την παράδοση, να θυσιαστεί η γυναίκα του πρωτομάστορα.

Ο ποταμός είναι πλούσιος σε ιχθυοπανίδα που περιλαμβάνει άγριες πέστροφες, δροσίνες και μουστακάδες. Επίσης, στον Άραχθο απαντώνται πληθυσμοί ενυδρίδας ή ευρωπαϊκής βίδρας. Τα νερά του ενδείκνυνται και για σπορ του νερού, όπως rafting και canoe kayak. Tο Rafting στον Άραχθο είναι μια σχετικά εύκολη διαδρομή περίπου 10 χιλιομέτρων, η οποία είναι κατάλληλη ακόμη και για αρχάριους, με ροή, συνεχόμενους κυματισμούς, έντονες στροφές και περάσματα 2ου – 3ου βαθμού.