Καταρράκτες Δρυμώνα

Translate English Version

Καταρράκτες Δρυμώνα

Οι καταρράκτες του Δρυμώνα βρίσκονται στη βόρεια Εύβοια μεταξύ του χωριού Κερασιά και Δρυμώνα, σε υψόμετρο 620 μέτρων και απέχουν 4 χιλιόμετρα από το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ. Πρόκειται για τρεις καταρράκτες που δημιουργούν δύο μικρές λίμνες. Ο ποταμός Σηπιάς είναι αυτός που δημιουργεί ένα μαγευτικό θέαμα διασκορπίζοντας το νερό του στους ονειρεμένους καταρράκτες. Η ροή του νερού είναι μεγαλύτερη κατά τους χειμερινούς μήνες. 

Το νερό πέφτει με ορμή από ύψος 15 μέτρων σε μια κρυστάλλινη λίμνη κυκλωμένη από βράχια και δάσος. Η κατάφυτη αυτή λίμνη είναι μεγάλης οικολογικής αξίας λόγω του πυκνού ελατοδάσους που την περιβάλλει και συνδυάζετε με τα σπάνιας ομορφιάς μαύρα πεύκα. Το νερό της είναι πολύ κρύο και το μέγιστο βάθος είναι γύρω στα 2μ. στο σημείο κάτω από τον καταρράκτη.

Η βιοποικιλότητα της περιοχής είναι πολύ πλούσια. Τα πυκνά δάση που την περικλείουν αποτελούνται κυρίως από μαυρόπευκα, βελανιδιές και χαλέπιο πεύκη. Άλλα δέντρα που φυτρώνουν κοντά στους καταρράκτες είναι τα πλατάνια, τα σφενδάμια, οι βελανιδιές, τα αγριόκεδρα και οι φτελιές και πολλά είδη λουλουδιών. 

Η πρόσβαση στο καταρράκτη είναι πολύ εύκολη. Από το χώρο στάθμευσης ξεκινάει ένα βατό μονοπάτι μέσα στο δάσος που ακολουθεί το ρεύμα του ποταμού Σηπιά και έχει μήκος περίπου 1,5 χιλιόμετρο. Η περιοχή έχει διαμορφώθεί τουριστικά από το δασαρχείο, με μικρό δίκτυο μονοπατιών, γέφυρες και παγκάκια. Προσπερνώντας τον καταρράκτη και συνεχίζοντας το μονοπάτι  υπάρχει παιδική χαρά και χώρος για πικ-νικ. Ένα δεύτερο μονοπάτι περνά μέσα από το δάσος και φτάνει στην ψηλότερη κορυφή του όρους Ξηρού, στα 990 μέτρα, από όπου η θέα είναι εκπληκτική.

Σε κοντινή απόσταση από τους καταρράκτες βρίσκεται και το απολιθωμένο Δάσος καθώς και το Μουσείο Απολιθωμένων Θηλαστικών της Κερασιάς.