Φάρος Ζούρβα

Translate English Version

Φάρος Ζούρβα 4360

Ο φάρος Ζούβρα βρίσκεται στο ομώνυμο ακρωτήρι, στο ανατολικό άκρο της Ύδρας. Κατασκευάστηκε το 1883 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο και εξέπεμπε λευκό φως, με μία αναλαμπή ανά 2 λεπτά και φωτοβολία 12 ναυτικά μίλια. Βρίσκεται σε εστιακό ύψος 36 μέτρων και το ύψος του πύργου είναι 10 μέτρα. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καταστράφηκε από τους Γερμανούς αλλά επισκευάστηκε και επαναλειτούργησε το 1946. Το 1986 που συνδέθηκε με το ηλεκτρικό δίκτυο και το 1989 ο φάρος μετατράπηκε σε αυτόματο με χαρακτηριστικό τρεις λευκές αναλαμπές ανά 20 δευτερόλεπτα και φωτοβολία 17 ναυτικά μίλια. Βρίσκεται σε βραχώδη και δυσπρόσιτη από τη ξηρά περιοχή, αλλά μπορείτε να τον θαυμάσετε από τη θάλασσα αν κάνετε το γύρο του νησιού με βάρκα. Το παλαιότερο οπτικό του φάρου γαλλικής κατασκευής του 1864 (ίσως της εταιρείας Sautter- Lemmonier et Cie ) βρίσκεται στο Αρχείο-μουσείο της Ύδρας. Ανατολικά του φάρου βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Άννης.

 

Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επισκεφθεί ένα φάρο θα πρέπει στον κάτωθι σύνδεσμο  https://www.mod.mil.gr/aitimata-koinonikon-drastiriotiton/  του ΥΠΕΘΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υποβάλει το αίτημά του. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.

Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου. Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.