Φάρος Σαπιέντζας

Translate English Version

Φάρος Σαπιέντζας

Ο φάρος βρίσκεται στη συστάδα των Οινουσσών και συγκεκριμένα στο μικρό νησάκι Σαπιέντζα, νοτίως της Μεθώνης. Χτίστηκε το 1885 από Άγγλους τεχνικούς ύστερα από αίτημα της βασίλισσας Βικτωρίας και η έναρξη φωταψίας έγινε την 1η Σεπτεμβρίου 1885. Αρχικά λειτούργησε με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο και με χαρακτηριστικό μια λευκή αναλαμπή ανά λεπτό. Τα κάτοπτρα του φάρου φωτίζονταν με λάμπες αμιάντου και η φωτοβολία έφτανε τα 25 ναυτικά μίλια. Η περιστροφή διαρκούσε 8 ολόκληρα λεπτά και για το λόγο αυτό οι κάτοικοι των γύρω χωριών ανέφεραν ότι από το φως του, οι γυναίκες μπορούσαν ακόμη και να κεντήσουν. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο φάρος παρέμεινε σβηστός. Επαναλειτούργησε ως επιτηρούμενος το 1944 στα πλαίσια ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου.

Ο πύργος είναι λιθόκτιστος (πέτρα Γαργολογιμένη), εξωτερικός πολύγωνος και εσωτερικός κυκλικός διαμέτρου 3 μέτρων και ύψους 9,5 μέτρων. Μία πέτρινη εσωτερική σκάλα με 75 σκαλοπάτια οδηγεί στη κορυφή του φάρου όπου βρίσκονται τα κάτοπτρα και το μικρό πέτρινο μπαλκόνι. Εκτός από τον πύργο, το οικοδόμημα περιλαμβάνει και τις εγκαταστάσεις την φαροφυλάκων  που ήταν επιφορτισμένοι με τη λειτουργία του φάρου. Πρόκειται για μια ισόγειο οικία που αποτελείται από δύο διαδρόμους, τέσσερα υπνοδωμάτια, κουζίνα και αποθήκη συνολικής καλυπτόμενης επιφάνειας 210 μ². Πλησίον της οικίας υπάρχει λιθόκτιστος φούρνος και τουαλέτα ενώ στην αυλή υπάρχει υπόγεια στέρνα για την αποταμίευση του βρόχινου νερού. Ο φάρος βρίσκεται στη νοτιοδυτική κορυφή του ομώνυμου νησιού σε εστιακό ύψος 116 μέτρων.

Το 1986 έγινε αυτοματοποίηση του φάρου και μετατροπή του σε ηλιακό. Η φωτοβολία του με την αλλαγή αυτή μειώθηκε στα 20 ναυτικά μίλια. Το 2010, η Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού παραχώρησε το οπτικό κάτοπτρο του παλαιού περιστροφικού μηχανισμού, το οποίο είχε κατασκευαστεί στη Γαλλία από τον οίκο Sauter Lemmonier, στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος που βρίσκεται στο Πειραιά.

Αν και έχει ανακηρυχθείδιατηρητέο νεότερο μνημείο, η φθορά του χρόνου έχει αφήσει εμφανή τα σημάδια της πάνω στο οικοδόμημα που χρήζει άμεσης προστασίας και συντήρησης. H πρόσβαση στην νήσο γίνεται με πλωτό σκάφος από το λιμάνι της Μεθώνης σε 45 περίπου λεπτά. Από το σημείο αποβίβασης ξεκινάει βατό μονοπάτι που οδηγεί στο αρχιτεκτονικό αυτό μνημείο που στέκει αγέρωχο στο σημείο επί αιώνες. Η πεζοπορία διαρκεί 30 λεπτά και ο βαθμός δυσκολίας είναι χαμηλός.

 

Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επισκεφθεί ένα φάρο θα πρέπει στον κάτωθι σύνδεσμο  https://www.mod.mil.gr/aitimata-koinonikon-drastiriotiton/  του ΥΠΕΘΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υποβάλει το αίτημά του. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.

Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου. Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.