Φάρος Κασσάνδρας 6410
Ο φάρος Κασσάνδρα γνωστός και ως φάρος Ποσειδίου ή φάρος Ποσείδι, βρίσκεται στο ακρωτήριο Ποσείδι, στη Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Κατασκευάστηκε από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων το 1864 και εντάχθηκε στο Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο το 1913, μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός και στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε το 1944 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1975 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός ως το 1980 όταν και αυτοματοποιήθηκε με χαρακτηριστικό δύο λευκές αναλαμπές ανά 15 δευτερόλεπτα και φωτοβολία 24 ναυτικά μίλια. Η θέση του φάρου ήταν κάποτε πολύ κοντά στη θάλασσα αλλά η εναπόθεση άμμου στο ακρωτήρι αύξησε σημαντικά την απόσταση μεταξύ του φάρου και του νερού.
Η κατασκευή αποτελείται από λιθόκτιστο εξαγωνικό πύργο επί ισόγειας οικίας φαροφυλάκων. Η οικία διθέτει χολ, καθιστικό, τρία (3) υπνοδωμάτια, κουζίνα, τουαλέτα και αποθήκη. Ο φάρος βρίσκεται νοτιοδυτικά της άκρης του ακρωτηρίου, έχει εστιακό ύψος 23 μέτρα και υπάρχει ασφαλτωμένος δρόμος μέχρι την είσοδο. Σε κοντινή απόσταση από το φάρο έχουν εντοπιστεί ερείπια αρχαίου ναού αφιερωμένου στο θεό Ποσειδώνα. Ο φάρος αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της Κασσάνδρας και αξίζει κάποιος να τον επισκεφθεί ακόμη και τη νύχτα. Υπάγεται στην κατηγορία περί προστασίας Αρχαιοτήτων (Νεότερα Μνημεία) Ν. 3028/02(Φ.Ε.Κ. : 153/Α/28-6-02).
Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επισκεφθεί ένα φάρο θα πρέπει στον κάτωθι σύνδεσμο https://www.mod.mil.gr/aitimata-koinonikon-drastiriotiton/ του ΥΠΕΘΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υποβάλει το αίτημά του. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.
Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου. Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.