Φάρος Άγιος Σώστης

Translate English Version

Φάρος Άγιος Σώστης 1020

Ο Άγιος Σώστης είναι ένα νησάκι με σημαντική ιστορία, που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου. Κατά τα Ορλωφικά (1770) ο πειρατικός στόλος των Δουλτινιωτών, ναυμάχησε με το στόλο του Μεσολογγίου και τον κατάστρεψε ολοκληρωτικά. Στις 4 Γενάρη 1824, στον Άη Σώστη αποβιβάστηκε, ο λόρδος Βύρωνας κατευθυνόμενος στο Μεσολόγγι. Στις 10 Γενάρη 1826 αποτέλεσε τον χώρο όπου έγινε ναυμαχία μεταξύ του ελλιμενισμένου ελληνικού στόλου με ναύαρχο τον Ανδρέα Μιαούλη και των Τούρκων που κατέληξε με νίκη των Ελλήνων. Επίσης, το 1827, ο Άη Σώστης αποτέλεσε ορμητήριο του Άστιγγος εναντίον των Τούρκων που κατείχαν το Βασιλάδι. 

Σήμερα στον Άη Σώστη υπάρχει ο φάρος, το εγκαταλελειμμένο σπίτι του φαροφύλακα, τα απομεινάρια του παλιού τελωνείου και η εκκλησία του Άη Σώστη που εορτάζει την 7η Σεπτεμβρίου. Στα δύο άκρα του νησιού υπάρχουν οι εγκαταστάσεις δύο ιβαριών. Αυτά είναι το Βασιλάδι και το Κόμμα.

Ο φάρος πρωτολειτούργησε το 1859 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, με χαρακτηριστικό λευκό σκαρδαμύσσο με έναν τομέα ερυθρό και φωτοβολία 12 ναυτικά μίλια το λευκό και 9 ναυτικά μίλια το ερυθρό. Κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός. Το 1954, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε ως επιτηρούμενος με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1986 αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου και λειτούργησε ως αυτόματος ηλιακός με χαρακτηριστικό μια λευκή αναλαμπή με έναν τομέα ερυθρό ανά 5δλ και φωτοβολία 17 και 14ν.μ. αντίστοιχα.

Το κτίριο είναι μια ισόγειος οικία αποτελούμενη από 2 διαδρόμους, 3 υπνοδωμάτια, 1 τραπεζαρία, 1 κουζίνα, 1 WC μετά ντους και 1 αποθήκη. Ο πύργος είναι λιθόκτιστος στρογγυλός, ύψους 11μ. αρμολογημένος συνεχόμενος της οικίας. Ο φάρος βρίσκεται στη δυτική πλευρά της εισόδου προς την λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και σε εστιακό ύψος 12μ. Η πρόσβαση στο φάρο γίνεται με πλωτό σκάφος 5 ναυτικά μίλια από τον λιμένα του Μεσολογγίου.

 

 

Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επισκεφθεί ένα φάρο θα πρέπει στον κάτωθι σύνδεσμο  https://www.mod.mil.gr/aitimata-koinonikon-drastiriotiton/  του ΥΠΕΘΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υποβάλει το αίτημά του. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.

Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου. Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.