Φάρος Κακοκεφαλή

Translate English Version

Φάρος Κακοκεφαλή 5630

Ο φάρος Κακή Κεφαλή βρίσκεται στο ΒΑ όριο της ομώνυμης άκρας στον Ευβοϊκό κόλπο, εντός του οικιστικού ιστού της πόλης της Χαλκίδας. Η χερσόνησος ονομάζεται Κακοκεφαλή γιατί κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας εκεί ήταν στημένες οι αγχόνες που κρεμούσαν τους Χριστιανούς. Ο φάρος κατασκευάστηκε το 1886 και αρχικά λειτούργησε με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο με χαρακτηριστικό σταθερό ερυθρό και φωτοβολία 15 ναυτικά μίλια. Αποτελείται από πέτρινο κτήριο με τέσσερα δωμάτια, τουαλέτα, κουζίνα και τετράγωνο πύργο συνεχόμενο της οικίας των φαροφυλάκων. Το ύψος του πύργου είναι 10,9 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 21 μέτρα. Η πρόσβαση στον πύργο γίνεται με κυκλική σκάλα από λαξευτές ολόσωμες βαθμίδες στηριζόμενες σε κεντρικό άξονα.

Το οίκημα συνολικού εμβαδού 130 τ.μ. συνεχίζει να φιλοξενεί τον φαροφύλακα, αφού ο φάρος της Κακοκεφαλής είναι από τους ελάχιστους επανδρωμένους φάρους του Ελληνικού Φαρικού Δικτύου. Πλησίον του φάρου, υπάρχει μεταγενέστερο κτήριο συνολικής επιφάνειας 35 τ.μ. αποτελούμενο από υπνοδωμάτιο, κουζίνα, και τουαλέτα που χρησιμοποιείται κυρίως ως παραθεριστική οικία για στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Το συγκρότημα συμπληρώνει μία μικρή αποθήκη με εργαλεία και ανταλλακτικά για το φάρο.

Ο φάρος παρέμεινε σβηστός κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και επαναλειτούργησε το 1945. Το 1975 τα μηχανήματα πετρελαίου αντικαταστάθηκαν και άρχισε να λειτουργεί ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός, ενώ το 1980 αυτοματοποιήθηκε πλήρως. Σήμερα έχει φωτοβολία 12 ναυτικά μίλια με χαρακτηριστικό δύο λευκές αναλαμπές ανά 18 δευτερόλεπτα. Το ακρωτήρι όπου βρίσκεται έχει διαμορφωθεί σε πάρκο που ονομάζεται Πάρκο Υποσμηναγού Δημητρίου Στρατάκια, προς τιμής του υποσμηναγού που σκοτώθηκε το βράδυ της 30ης Σεπτεμβρίου 1997 στη θαλάσσια περιοχή της νήσου Σκύρου, κατά τη πτώση του μαχητικού αεροσκάφους Mirage 2000.

 

Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επισκεφθεί ένα φάρο θα πρέπει στον κάτωθι σύνδεσμο  https://www.mod.mil.gr/aitimata-koinonikon-drastiriotiton/  του ΥΠΕΘΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υποβάλει το αίτημά του. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.

Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου. Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.