Φάρος Πράσσο (Πρασονήσι)

Translate English Version

Φάρος Πράσσο (Πρασονήσι) 9640

Ο φάρος στο Πρασονήσι της Ρόδου κατασκευάστηκε το 1890 από τη Γαλλική Εταιρεία Οθωμανικών Φάρων και εντάχθηκε στο Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο το 1947. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός και επαναλειτούργησε το 1948 με τη τοποθέτηση αυτόματου πυρσού ασετιλίνης στο πλαίσιο ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου. Το 1952 τοποθετήθηκαν νέα φωτιστικά μηχανήματα και ο φάρος λειτούργησε ως επιτηρούμενος με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1986 αυτοματοποιήθηκε με σύγχρονα μηχανήματα ηλιακής ενέργειας με χαρακτηριστικό τέσσερις λευκές αναλαμπές ανά 30 δευτερόλεπτα και φωτοβολία 17 ναυτικά μίλια. Ο πύργος είναι  λιθόκτιστος στρογγυλός ύψους 11 μέτρων. Στη βάση του βρίσκεται το κτίριο του φαροφύλακα, μια ισόγειος οικία αποτελούμενη από τέσσερα δωμάτια και μια κουζίνα η οποία όμως δε κατοικείται από την περίοδο που αυτοματοποιήθηκε ο φάρος. Το 1996 πραγματοποιήθηκαν εργασίες ανακατασκευής του φάρου.

Ο φάρος βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της ομώνυμης νησίδας, σε εστιακό ύψος 65 μέτρων. Η πρόσβαση στο σημείο απαιτεί πεζοπορία 3 χιλιομέτρων αλλά αξίζει το κόπο αφού η θέα του πελάγους είναι εντυπωσιακή και οι γκρεμοί δίπλα στο φάρο κόβουν την ανάσα. Το μονοπάτι ξεκινάει από την απέναντι πλευρά της γλώσσας άμμου που ενώνει τη Ρόδο με το Πρασονήσι. Αν σχεδιάζετε να επισκεφθείτε το φάρο καλό θα ήταν να πάτε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα ώστε να αποφύγετε το καυτό ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επισκεφθεί ένα φάρο θα πρέπει στον κάτωθι σύνδεσμο  https://www.mod.mil.gr/aitimata-koinonikon-drastiriotiton/  του ΥΠΕΘΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υποβάλει το αίτημά του. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.

Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου. Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.