Φάρος Σκινάρι

Translate English Version

Φάρος Σκινάρι 2010

Ο φάρος στο Σκινάρι Ζακύνθου λειτούργησε για πρώτη φορά το 1897 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, χαρακτηριστικό αναλάμπων λευκό ανά 1,5 δευτερόλεπτο και φωτοβολία 21 ναυτικά μίλια. Κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τα φωτιστικά μηχανήματα εκλάπησαν και ο φάρος παρέμεινε σβηστός μέχρι το 1945 όταν και επαναλειτούργησε ως επιτηρούμενος με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1980 ηλεκτροδοτήθηκε, τα μηχανήματα πετρελαίου αντικαταστάθηκαν και άρχισε να λειτουργεί ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός με χαρακτηριστικό μια λευκή αναλαμπή ανά 5 δευτερόλεπτα και φωτοβολία 20 ναυτικά μίλια.

Ο φάρος αποτελείται από λιθόκτιστο στρογγυλό πύργο επί ισόγειας οικίας φαροφυλάκων συνολικής επιφάνειας 103 μ². Η οικία έχει ένα κεντρικό διάδρομο, τρία δωμάτια, κουζίνα, τουαλέτα και δύο αποθήκες. Ο πύργος ύψους 9,5 μέτρων είναι λιθόκτιστος τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, με εσωτερική διάμετρο 1,60 μέτρα.

Ο φάρος βρίσκεται στην βορειοδυτική άκρη της νήσου Ζακύνθου σε εστιακό ύψος 66 μέτρων. Απέχει 40 περίπου χιλιόμετρα από το λιμάνι της Ζακύνθου και η πρόσβαση μπορεί να γίνει οδικώς ξεκινώντας από το χωριό Βολίμες με κατεύθυνση το Ακρωτήρι Σκινάρι που είναι γνωστό για τις γαλάζιες σπηλιές. Μία εκδρομή στο φάρο μπορεί να συνδυαστεί με μία βουτιά στη παραλία Μακρύς Γιαλός που βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων. Το σημείο όπου βρίσκεται χτισμένος προσφέρει εντυπωσιακή θέα προς το ανοιχτό πέλαγος και το νησί της Κεφαλονιάς. Το κτίσμα έχει χαρακτηριστεί μνημείο και υπάγεται στη κατηγορία περί προστασίας Αρχαιοτήτων βάσει ΦΕΚ που εκδόθηκε το 2002 Ν. 3028/02 (Φ.Ε.Κ 153/Α/28-6-02).

Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επισκεφθεί ένα φάρο θα πρέπει στον κάτωθι σύνδεσμο  https://www.mod.mil.gr/aitimata-koinonikon-drastiriotiton/  του ΥΠΕΘΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υποβάλει το αίτημά του. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.

Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου. Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.