Φάρος Πλακάκια

Translate English Version

Φάρος Πλακάκια 4450

Ο φάρος Πλακάκια κατασκευάστηκε το 1881. Το ύψος του κυκλικού πέτρινου πύργου είναι 9 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 11 μέτρα. Ο φάρος βρίσκεται στην νότια περιοχή της Αίγινας στην θέση Πλακάκια και έχει θέα το μικρό νησί Αγκίστρι. Δίπλα του βρίσκεται το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων. Σε παλιές φωτογραφίες δίπλα στο φάρο διακρίνεται η μικρή οικία  του φαροφύλακα, που δυστυχώς έχει κατεδαφιστεί. Σήμερα ο φάρος έχει αυτοματοποιηθεί και μοιάζει εγκαταλειμμένος.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 605,11/10/2019, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει κηρύξει το φάρο ως Μνημείο της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας, κατόπιν πρότασης του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Αίγινας. Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση είναι ότι:

  1. Ο φάρος αποτελεί μέρος του φαρικού δικτύου του 19ου αιώνα Αργοσαρωνικού
  2. Έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική κατασκευή και συμβάλει στην ανάπτυξη της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στη περιοχή
  3. Είναι συνδεδεμένος με τη ναυτική παράδοση της Ελλάδας
  4. Αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ναυτικούς και τους κατοίκους του νησιού.

Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επισκεφθεί ένα φάρο θα πρέπει στον κάτωθι σύνδεσμο  https://www.mod.mil.gr/aitimata-koinonikon-drastiriotiton/  του ΥΠΕΘΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υποβάλει το αίτημά του. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.

Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου. Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.