Σκάλα του Βραδέτου

Translate English Version

Σκάλα του Βραδέτου

Η Σκάλα του Βραδέτου αποτελεί σίγουρα ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής και μία από τις ομορφότερες πεζοπορικές διαδρομές στην Ελλάδα. Με συνολικό μήκος 1200 μέτρα, μέχρι τη δεκαετία του ’70 αποτελούσε το μόνο δρόμο που συνέδεε το ψηλότερο χωριό του Ζαγορίου Βραδέτο, με τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής. Αυτό άλλαξε το 1974 με τη κατασκευή του αμαξωτού δρόμου. Αν και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν τρεις ακόμη παρόμοιες σκάλες, η Σκάλα του Βραδέτου, θεωρείται και όχι άδικα ως η πιο όμορφη.

Χτισμένη από ντόπιους τεχνίτες με πέτρα της περιοχής, χρειάστηκε 20 ολόκληρα χρόνια για την κατασκευή της. Αποτελείται από 1100 λιθόστρωτα σκαλοπάτια που καλύπτουν μία υψομετρική διαφορά 250 μέτρων. Η πεζοπορία ξεκινά από το χωριό Βραδέτο σε υψόμετρο 1350 μέτρων και καταλήγει στο χωριό Καπέσοβο. Η απόσταση μεταξύ των δύο χωριών είναι 3,5 περίπου χιλιόμετρα και η κατάβαση διαρκεί 1 ώρα ενώ η ανάβαση 1,5 ώρα. Έχει 39 στροφές και 3 ζώνες κυκλοφορίας, μία με μαύρη πέτρα για τα ζώα και 2 με άσπρη πέτρα για τους ανθρώπους. Το πλάτος της λωρίδας για τα ζώα είναι υπολογισμένο ώστε ν μπορούν τα ζώα να στρίβουν μαζί με το ογκώδες φορτίο τους.  

Όλη η διαδρομή προσφέρει εκπληκτική θέα. Ένα σημείο από όπου η θέα προς τη χαράδρα του Βίκου είναι πράγματι εντυπωσιακή, είναι η θέση Μπελόη κατά μήκος της διαδρομής. Μαζί με τα δύο πέτρινα γεφύρια, γνωστά ως Πέρα και Δώδε που ενώνουν τη κοίτη του φαραγγιού της Μεζαριάς και αποτελούν μέρος της διαδρομής, έχει χαρακτηρισθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, αφού αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής.