Στεμνίτσα - Δημητσάνα

Translate English Version

Στεμνίτσα - Δημητσάνα

Το συγκεκριμένο μονοπάτι είναι ένα από τα ωραιότερα της κεντρικής Πελοποννήσου. Ενώνει δύο ιστορικά και γραφικά χωριά της περιοχής, τη Στεμνίτσα με τη Δημητσάνα και χαρίζει στον επισκέπτη μοναδικές και αξέχαστες εικόνες. Το μονοπάτι διασχίζει παρθένα δάση, περνάει δίπλα από ιστορικά και εντυπωσιακά μοναστήρια, όπως αυτό του Φιλοσόφου και της Μονής Προδρόμου και προσφέρει φανταστική θέα στο φαράγγι του Λούσιου. Είναι μία μοναδική εμπειρία που ο κάθε φυσιολάτρης θα πρέπει ζήσει και που σίγουρα θα του μείνει χαραγμένη στη μνήμη για πολλά χρόνια.

Η διαδρομή ξεκινά από την όμορφη Στεμνίτσα, ένα χωριό απ’ όπου ξεκινούν ή καταλήγουν πολλές από τις περιπατητικές διαδρομές της περιοχής. Η σήμανση (κόκκινος ρόμβος ♦) οδηγεί έξω από το χωριό στο χωματόδρομο κάτω από τον επαρχιακό δρόμο Στεμνίτσας-Δημητσάνας. Λίγο πριν το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, πινακίδα μας οδηγεί στο μονοπάτι με κατεύθυνση την ιστορική Μονή Προδρόμου. Το μονοπάτι είναι συντηρημένο και τοπικά κτιστό και εξίσου καλή είναι και η σήμανση. Φτάνοντας στη Μονή μπορούμε να κάνουμε μία σύντομη στάση για ξεκούραση και να επισκεφθούμε το εντυπωσιακό μοναστήρι πριν ξεκινήσουμε για τον επόμενο προορισμό μας, τη Παλιά Μονή Φιλοσόφου. Η Μονή Προδρόμου είναι επισκέψιμη κάθε μέρα καις στο περίβολο χώρο υπάρχει κρήνη με πόσιμο νερό.

Από εκεί παίρνουμε το μονοπάτι που διατρέχει τη χαράδρα (κίτρινος ρόμβος ♦) που στη συνέχεια διασχίζει τη τσιμεντένια γέφυρα Φιλοσόφου και αρχίζει να ανηφορίζει προς τη Παλαιά και τη Νέα Μονή Φιλοσόφου. Από το χώρο στάθμευσης της Νέας Μονής ξεκινά παλιός μουλαρόδρομος με κατεύθυνση τη Δημητσάνα. Ο μουλαρόδρομος διατρέχει τη δυτική όχθη της χαράδρας μέχρι το Γεφύρι της Μονόπορης. Συνεχίζουμε προς το Υπαίρθιο Μουσείο Υδροκίνησης όπου αξίζει να κάνουμε μία στάση για να ενημερωθούμε για τη σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία και να θαυμάσουμε τις προβιομηχανικές εγκαταστάσεις. Αν και η διαδρομή μας οδηγεί περιμετρικά του μουσείου αξίζει να κάνουμε μία μικρή παράκαμψη για να επισκεφθούμε το μοναδικό αυτό υπαίθριο χώρο. Από το μουσείο διάφορα καλντερίμια θα μας οδηγήσουν στο τελικό μας προορισμό, την όμορφη Δημητσάνα.  

Νερό θα πρέπει να έχετε μαζί σας αλλά μπορείτε να γεμίσετε το παγούρι σας από την κρήνη της Μονής Προδρόμου και από τη βρύση της Μονής Φιλοσόφου. Κατά μήκος της διαδρομής θα συναντήσετε δύο ακόμη μικρές πηγές (Καλάμι και Ρέμπελου), αν και προς το τέλος του καλοκαιριού, πιθανόν να έχουν στερεύσει. Η διαδρομή απαιτεί καλή φυσική κατάσταση και κατάλληλα παπούτσια πεζοπορίας. Η ιδανική περίοδος για πεζοπορία είναι από τις αρχές Μαΐου έως και τα μέσα Οκτωβρίου.