Αγία Ρουμέλη - Χώρα Σφακίων

Translate English Version

Αγία Ρουμέλη - Χώρα Σφακίων

Μία από τις πιο γνωστές πεζοπορικές διαδρομές της Κρήτης είναι αυτή που συνδέει την Αγία Ρουμέλη με τη Χώρα Σφακίων. Το μονοπάτι είναι τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 και διατρέχει τις νότιες ακτές της Κρήτης έχοντας για φόντο το γαλάζιο του Λιβυκού Πελάγους. Έχει πολύ καλή σήμανση (μεταλλικοί στύλοι με σημάδια σε κίτρινο και μαύρο χρώμα) σε όλο του το μήκος και αποτελεί δημοφιλή πεζοπορικό προορισμό για φυσιολάτρες απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης.  

Το πρώτο τμήμα της διαδρομής οδηγεί από την Αγία Ρουμέλη στη παραλία του Αγίου Παύλου, εκεί όπου βρίσκεται και το ομώνυμο βυζαντινό εκκλησάκι. Το μονοπάτι είναι ευκρινές και κινείται παράλληλα με τη παραλία για περίπου δύο χιλιόμετρα, έως την έξοδο του φαραγγιού του Ελιγιά. Κατά μήκος της διαδρομής υπάρχουν πολλές μικρές και απομονωμένες παραλίες. Μετά το φαράγγι του Ελιγιά η διαδρομή κινείται σε λίγο μεγαλύτερο υψόμετρο ανάμεσα σε πεύκα και θάμνους για δύο ακόμη χιλιόμετρα μέχρι τον Άγιο Παύλο. Εκεί αξίζει να κάνετε μία στάση για να ξεκουραστείτε και να θαυμάσετε το υπέροχο τοπίο με τον ορεινό όγκο των Λευκών Όρεων να δεσπόζει επιβλητικά πάνω από τους αμμόλοφους της παραλίας. Το βυζαντινό εκκλησάκι που στέκει εκεί από τον 11ο αιώνα είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Κρήτης και σίγουρα θα σας τραβήξει την προσοχή. Το μήκος στο πρώτο τμήμα της διαδρομής είναι 4 χιλιόμετρα και ο χρόνος για την καλύψετε 1 ώρα. Ο βαθμός δυσκολία είναι πολύ χαμηλός και η διαδρομή είναι ιδανική για όλους.

Το δεύτερο τμήμα της διαδρομής ξεκινάει από την παραλία του Αγίου Παύλου και καταλήγει στο γραφικό παραθαλάσσιο χωριό Λουτρό. Το μονοπάτι κινείται ανοδικά και διασχίζει μία πευκόφυτη πλαγιά. Μετά από 1.200 περίπου μέτρα υπάρχει μία ξύλινη ταμπέλα που δείχνει την κατεύθυνση προς Λουτρό. Λίγο αργότερα βγαίνει από το δάσος, περνάει δίπλα από χαλασιές και διασχίζει μικρά ρέματα.  Στο τέλος κατηφορίζει προς την έξοδο του φαραγγιού της Αράδαινας, εκεί όπου βρίσκεται η πανέμορφη παραλία Μάρμαρα. Η συνολική απόσταση από την παραλία του Αγίου Παύλου έως τη παραλία Μάρμαρα είναι 6,5 χιλιόμετρα. Στη παραλία μπορείτε να ξαποστάσετε και να βουτήξετε στα κρυστάλλινα νερά της θάλασσας. Στη παραλία υπάρχει ένα μικρό ταβερνάκι από το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε νερό ή κάτι να φάτε. Το μονοπάτι στη συνέχεια κινείται προς τη παραλία Λύκος και τον μικρό όρμο του Φοίνικα. Ανηφορίζει προς το ακρωτήριο Μουρί όπου βρίσκονται μερικές παλιές δεξαμενές και το κάστρο του Φοίνικα, και στη συνέχεια κατηφορίζει προς το Λουτρό, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να διακρίνεται από τη κορυφή του λόφου. Για όσους δεν επιθυμούν να συνεχίσουν τη διαδρομή έως τη Χώρα Σφακίων, υπάρχουν καθημερινά ακτοπλοϊκά δρομολόγια από το Λουτρό προς στα Σφακιά, την Αγία Ρουμέλη, τη Σούγια και τη Παλαιοχώρα. Το μήκος της διαδρομής από τη παραλία του Αγίου Παύλου έως το Λουτρό είναι 10 χιλιόμετρα και ο χρόνος πεζοπορίας γύρω στις 4 ώρες.

Το τρίτο και τελευταίο τμήμα της διαδρομής είναι από το Λουτρό έως τη Χώρα Σφακίων. Από το Λουτρό το μονοπάτι ανηφορίζει και ακολουθεί τη πλαγιά έχοντας τη θάλασσα από κάτω. Στη πορεία και στο σημείο που βρίσκεται ένα μικρό εικονοστάσι συναντάει το μονοπάτι που καταλήγει στην Ανώπολη. Στη συνέχεια και μετά το  γραφικό εκκλησάκι στο ακρωτήριο Πούντα, το μονοπάτι κατεβαίνει στα πανέμορφη παραλία Γλυκά Νερά. Διασχίζει τη παραλία και κινείται ανηφορικά μέχρι που συναντά τον επαρχιακό δρόμο. Η πορεία από εκείνο το σημείο είναι επάνω στον επαρχιακό δρόμο. Με κατεύθυνση ανατολικά μετά από 2 χιλιόμετρα καταλήγει στη Χώρα Σφακίων. Το μήκος της διαδρομής από το Λουτρό στη Χώρα Σφακίων είναι 6,5 χιλιόμετρα και η διάρκεια πεζοπορίας 2 ώρες.