Μονοπάτι του Φάρου στο Ακρωτήρι Ταίναρο

Translate English Version

Μονοπάτι του Φάρου στο Ακρωτήρι Ταίναρο

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή διαδρομή προς τον επιβλητικό φάρο στο Ακρωτήριο Ταίναρο στο νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το μονοπάτι περνάει δίπλα από όμορφες και βραχώδεις παραλίες, τον Ναό του Ποσειδώνα και ένα ρωμαϊκό μωσαϊκό κοντά στο χώρο στάθμευσης, εκεί που αρχίζει η πεζοπορία. Η θέα κατά μήκος της διαδρομής είναι πανοραμική και το μονοπάτι είναι ιδανικό για όλες τις ηλικίες. Στο δρόμο προς το φάρο πιθανότατα θα συναντήσετε αρκετούς ακόμη πεζοπόρους αφού η διαδρομή είναι αρκετά δημοφιλής. Αυτή είναι ίσως η καλύτερη πεζοπορική διαδρομή στην Λακωνική Μάνη και σίγουρα αξίζει να την περπατήσετε.

Η οδήγηση προς το νοτιότερο σημείο της χώρας σας δίνει την αίσθηση ότι πλησιάζετε στην άκρη του κόσμου. Στο σημείο που τελειώνει η άσφαλτος, υπάρχει χώρος στάθμευσης όπου μπορείτε ν’ αφήστε το όχημά σας. Το σημείο είναι κοντά σε έναν μικρό οικισμό που στους χάρτες της Google εμφανίζεται με την ένδειξη Κοκκινόγεια. Το μονοπάτι ξεκινά από τη βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Ασωμάτων που φέρεται να είναι χτισμένη με πέτρες από τον αρχαίο ναό του Ποσειδώνα. Σύντομα θα συναντήσετε το «Αστέρι της Άριας», ένα όμορφα ρωμαϊκό μωσαϊκό. Το μωσαϊκό είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακό καθώς στο σημείο που βρίσκεται δεν υπάρχει τίποτα άλλο, και το μόνο που μπορείτε να δείτε γύρω του είναι πέτρες και θάμνοι. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας σίγουρα θα σας τραβήξει την προσοχή η αφθονία των αγριολούλουδων που φυτρώνουν στο ακρωτήρι. Είναι ως επί το πλείστων μικρά λόγω του άγονου εδάφους, αλλά η ποικιλία τους είναι πολύ μεγάλη. Μόλις φτάσετε στον φάρο, αφιερώστε λίγο χρόνο για να ξεκουραστείτε, να τραβήξετε μερικές όμορφες φωτογραφίες και να απολαύσετε την όμορφη θέα που προσφέρει.

Είναι ένας όμορφος περίπατος 2 περίπου χιλιομέτρων κατά μήκος ενός καλογραμμένου μονοπατιού προς ένα από τα νοτιότερα σημεία της Ευρώπης, το ακρωτήριο Ταίναρο, όπου βρίσκεται και ο φάρος. Απαιτούνται 45'-50' λεπτά πεζοπορίας για να φτάσετε ως τον τελικό προορισμό με πολλές στάσεις για φωτογραφίες και περίπου 40' λεπτά για να επιστρέψετε. Το μονοπάτι είναι πολύ ανώμαλο και βραχώδες σε μερικά σημεία με ανηφορικά και κατηφορικά τμήματα γι' αυτό φροντίστε να φοράτε αθλητικά παπούτσια ή παπούτσια πεζοπορίας. Επίσης, καλό είναι να έχετε μαζί σας καπέλο, αντηλιακό και άφθονο νερό. Το τοπίο είναι εκπληκτικό και ο φάρος προσφέρει εντυπωσιακή θέα στη θάλασσα και στους δύο κόλπους, τον Μεσσηνιακό και τον Λακωνικό κόλπο.

Εκτός από το ναό του Ποσειδώνα, το ακρωτήριο Ταίναρο πιστεύεται ότι ήταν μια από τις πολυάριθμες Πύλες του Άδη όπου λειτουργούσε Νεκρομαντείο. Επιστρέφοντας από το φάρο μπορείτε να επισκεφθείτε το νεκρομαντείο που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Για να το επισκεφτείτε, επιστρέψτε στο χώρο στάθμευσης και κατευθυνθείτε προς τα αριστερά, ακολουθώντας τη σχετική σήμανση.