Σκήτη Αγίας Άννας - Kορυφή Άθωνα

Translate English Version

Σκήτη Αγίας Άννας - Kορυφή Άθωνα

Για τη διαδρομή αυτή θα πρέπει αρχικά να κατευθυνθείτε στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής με αυτοκίνητο ή λεωφορείο του τοπικού ΚΤΕΛ. Από εκεί και μετά την έκδοση των διαμονητήριων, με καραβάκι στο λιμάνι της Νέας Σκήτης που είναι και το σημείο απ’ όπου ξεκινάει η διαδρομή για τη κορυφή του Άθωνα. Πρώτος σταθμός είναι το λιμάνι της Δάφνης και στη συνέχεια ο Αρσανάς της σκήτης. Από τον Αρσανά ξεκινάει και η πορεία προς τη κορυφή. Η διαδρομή αρχικά κινείται προς τη Νέα Σκήτη του Αγίου Όρους. Σύντομα το μονοπάτι μετατρέπεται σε καλντερίμι με κατεύθυνση τη Σκήτη της Αγίας Άννας, στο Κυριακό της οποίας καλό θα ήταν να διανυκτερεύσετε για να είσαστε ξεκούραστοι την ημέρα της ανάβασης.

Η ανάβαση στη κορυφή του Άθω στα 2.033 μέτρα μπορεί να γίνει σε μία ημέρα, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα διανυκτέρευσης στην εκκλησία της Παναγίας σε υψόμετρο 1.500 μέτρων και η συνέχιση της πορείας, την επόμενη ημέρα. Το μονοπάτι κινείται ανάμεσα σε σάρες και βράχια που συμπληρώνουν την ομορφιά του τοπίου. Μετά από μιάμιση ώρα πεζοπορίας θα βρείτε ένα ξύλινο σταυρό σε μέγεθος ανθρώπου. Το σημείο αυτό που λέγεται Σταυρός βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων και είναι το κεντρικό σταυροδρόμι πολλών διαφορετικών μονοπατιών προς διάφορες κατευθύνσεις. Το ένα οδηγεί στην κορυφή, το δεύτερο στη Μονή Μεγίστης Λαύρας, το τρίτο στην Κερασιά και στις Σκήτες του νοτιότερου άκρου της χερσονήσου και το τέταρτο στην Αγία Άννα. Η θέα του Αιγαίου από το σημείο κόβει την ανάσα. Είναι ένα ιδανικό σημείο για μία σύντομη στάση και τη λήψη μερικών φωτογραφιών.

Το μονοπάτι στη συνέχεια οδηγεί στη νότια πλευρά του βουνού, όπου δεσπόζει ο Άκραθος, ένας εντυπωσιακός βράχος που βυθίζεται κάθετα στα καταγάλανα νερά του πελάγους. Μετά από τρεις περίπου ώρες πορείας είναι η Κερασιά, το τελευταίο σημείο της διαδρομής με οργανωμένη μοναστηριακή κοινότητα. Είναι ένα ιδανικό σημείο για μία σύντομη στάση για ξεκούραση και το τελευταίο σημείο όπου μπορείτε να προμηθευτείτε πόσιμο νερό, οπότε καλό είναι να γεμίσετε τα παγούρια σας.

Στη συνέχεια της πορείας, το μονοπάτι διασχίζει ένα δάσος με καστανιές πριν αρχίσει το τοπίο γίνει αλπικό με χαμηλή θαμνώδη βλάστηση. Η σήμανση είναι περιορισμένη και χρειάζεται προσοχή μη χάσετε το μονοπάτι. Μετά από 2,5 περίπου ώρες πεζοπορίας, ξεπροβάλει η εκκλησία της Παναγίας που χρησιμεύει και ως καταφύγιο. Βρίσκεται στην άκρη μιας μεγάλης πλαγιάς με θέα το Αιγαίο Πέλαγος. Στο εσωτερικό υπάρχει πηγάδι με βρόχινο νερό που συλλέγεται από τη στέγη της, αλλά δεν είναι πόσιμο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για πλύσιμο και μαγείρεμα. Η εκκλησία της Παναγιάς είναι το πρώτο σημείο της διαδρομής από το οποίο μπορεί κανείς να δει τη κορυφή του βουνού. Το μονοπάτι από εκεί έως τη κορυφή είναι ευδιάκριτο, χτισμένο σε αρκετά σημεία και με σιδερένιες βέργες να το οριοθετούν σε αρκετές στροφές. Ο χρόνος πεζοπορίας από την Παναγιά έως τη κορυφή είναι 1,5 ώρα. Στη κορυφή του βουνού δεσπόζει ένας μεγάλος σιδερένιος σταυρός και η εκκλησία της Μεταμορφώσεως που επίσης χρησιμεύει ως καταφύγιο ανάγκης.

Για τη συγκεκριμένη πεζοπορία, θα χρειαστεί το σακίδιο να περιέχει ότι ένας πεζοπόρος ή ορειβάτης χρειάζεται για να περάσει δύο ημέρες αυτονομίας στο βουνό. Από υπνόσακους και αντίσκηνο μέχρι γκαζάκια και κατσαρολικά για μαγείρεμα. Ωστόσο, η διαδρομή δεν έχει τεχνικές δυσκολίες και εξαρτήματα αναρρίχησης δεν είναι αναγκαία. Η συνολική ώρα ανάβασης ποικίλει ανάλογα με τη φυσική κατάσταση του καθενός καθώς και με τις συνθήκες που θα συναντήσετε στο βουνό. Στο βουνό πρέπει πάντα να πηγαίνεις προετοιμασμένος και οι καιρικές συνθήκες μπορούν ανά πάσα στιγμή ν’ αλλάξουν τα πλάνα και να αυξήσουν το χρόνο πεζοπορίας. Καλό είναι η πεζοπορία να ξεκινήσει πολύ νωρίς το πρωί ώστε να φτάσετε στη κορυφή πριν σκοτεινιάσει. Άλλωστε θα χρειαστείτε και μερική ώρα να προετοιμάσετε τη διαμονή σας στη κορυφή του βουνού. Η καλύτερη περίοδος για την ανάβαση στη κορυφή του Άθω, είναι αργά την άνοιξη που τα χιόνια θα έχουν λιώσει ή στις αρχές του καλοκαιριού και του φθινοπώρου όταν ο καιρός δεν είναι ακόμη πολύ ζεστός και δεν έχουν ξεκινήσει οι βροχές. Σε κάθε περίπτωση πριν ξεκινήστε την ανάβαση, θα ήταν σώφρων να δείτε τις προβλέψεις του καιρού για τις επόμενες δύο ημέρες. Επίσης η ανάβαση θα πρέπει να γίνει παρέα με άλλους πεζοπόρους ή ορειβάτες και να φοράτε τα κατάλληλα παπούτσια και ρούχα. Με γρήγορο περπάτημα, η διαδρομή από τη Σκήτη της Αγίας Άννας έως τη κορυφή μπορεί να καλυφθεί σε 6 ώρες. Φυσικά θα πρέπει να υπολογίσετε και το χρόνο επιστροφής, εκτός αν επιλέξετε να διανυκτερεύσετε στη κορυφή του βουνού και να επιστρέψετε την επόμενη ημέρα.

  • Σκήτη Αγίας Άννας – Διαστάυρωση (Σταυρός):1,30 ώρα
  • Σταυρός – Εκκλησία Παναγιάς:                           2,30 ώρες
  • Εκκλησία Παναγιάς – Κορυφή:                             1,30 ώρα