Καβάλα – Παλιά Καβάλα (Δρόμος του νερού)

Translate English Version

Καβάλα – Παλιά Καβάλα (Δρόμος του νερού)

Λόγω της αισθητικής του αξίας αλλά κυρίως λόγω των πολλών ιστορικών και πολιτισμικών στοιχείων κατά μήκος της διαδρομής, το συγκεκριμένο μονοπάτι χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο σημαντικά της περιοχής. Με συνολικό μήκος 10,5 χιλιόμετρα, η διαδρομή που είναι γνωστής και ως «δρόμος του νερού», ξεκινάει από την πόλη της Καβάλας και καταλήγει στο χωριό της Παλιάς Καβάλας. Η διαδρομή ωστόσο, μπορεί να χωριστεί σε δύο τμήματα. Το πρώτο με αφετηρία τη σύγχρονη πόλη και κατάληξη την τοποθεσία «Τρία Καραγάτσια» ή «Μάνα του νερού», ακολουθεί το δρόμο που ακολουθούσε το νερό για να υδροδοτήσει τη πόλη στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Το τμήμα αυτό έχει μήκος 5 χιλιόμετρα, διασχίζει 5 πέτρινα γεφύρια και κινείται επάνω στο παλιό αυλάκι όπου κυλούσε το νερό που κατέληγε στο υδραγωγείο της πόλης. Το δεύτερο τμήμα του μονοπατιού με μήκος 5,5 χιλιόμετρα φθάνει έως το χωριό της Παλιάς Καβάλας.

Η πεζοπορική διαδρομή ξεκινάει από το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου, στο τέρμα της οδού 13ης Σεπτεμβρίου. Αρχικά η διαδρομή κινείται σε στενό χωματόδρομο αλλά γρήγορα το μονοπάτι φαρδαίνει. Σύντομα συναντά το πρώτο γεφύρι, στο πλάι του οποίου υπάρχει βρύση με πόσιμο νερό. Μετά τα τελευταία σπίτια το μονοπάτι γίνεται λιθόστρωτο και για αρκετή ώρα στη συνέχει η θέα προς το Περιγιάλι είναι εκπληκτική. Το δεύτερο μονοπάτι βρίσκεται 2 χιλιόμετρα περίπου μετά την αφετηρία. Συνεχίζει σε χωματόδρομο που περνά κάτω από μία σύγχρονη γέφυρα που κατασκευάστηκε για την Εγνατία Οδό και σύντομα συναντά το τρίτο γεφύρι που είναι το μεγαλύτερο και πιο όμορφο. Από εκείνο το σημείο έως το τέλος της διαδρομής υπολείπονται 2 ακόμη χιλιόμετρα.

Η διαδρομή συνεχίζεται σε λιθόστρωτο μονοπάτι, διασχίζει ένα ακόμη γεφύρι και κινείται δίπλα σε ρέμα με πυκνή βλάστηση. Σε πολλά σημεία της διαδρομής οι πλάκες που σκεπάζουν το αυλάκι έχουν μετακινηθεί και η θέα του νερού είναι ορατή. Το τελευταίο τμήμα της διαδρομής μέχρι τη «Μάνα του νερού» είναι αρκετά ανηφορικό και κουραστικό. ΄Για το τμήμα αυτό της διαδρομής απαιτούνται 2 περίπου ώρες πεζοπορίας.

Από εκείνο το σημείο μέχρι το χωριό της Παλιάς Καβάλας το μονοπάτι δεν έχει σήμανση, ενώ υπάρχουν πολλά μονοπάτια που χρησιμοποιούνται από τα κοπάδια, που μπορεί να μπερδέψουν το πεζοπόρο. Κινείται με βορειοδυτική κατεύθυνση ανάμεσα σε εγκαταλειμμένους αγρούς μέχρι να συναντήσει τον χωματόδρομο. Ακολουθώντας το χωματόδρομο προς τα δεξιά για 500 περίπου μέτρα, συναντά ένα πιο ευδιάκριτο μονοπάτι που αφού περάσει δίπλα από μία βρύση με έναν πλάτανο, ανηφορίζει προς τα πρώτα σπίτια της Παλιάς Καβάλας. Η διαδρομή μπορεί να γίνει και αντίστροφα με αφετηρία το χωριό της Παλιάς Καβάλας.

Πηγή: Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καβάλας