Ι.Ν. Αγίου Νικολάου

Translate English Version

Ι.Ν. Αγίου Νικολάου

Δίπλα στο ναυτικό όμιλο Βουλιαγμένης, σε μια πλαγιά του λαιμού βρίσκεται κρυμμένο το εντυπωσιακό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Το μικρό ξωκλήσι επάνω στα βράχια, χτίστηκε το 1947 από τον γλύπτη Νικόλαο Ξένο ο οποίος μετέφερε με το καΐκι του κάθε πρωί τα υλικά ώστε να χτιστεί αυτό το πανέμορφο ξωκλήσι. Η αποπεράτωση της κατασκευής διήρκεσε πολλά χρόνια σύμφωνα με αναφορές κατοίκων της περιοχής. Ο ιδιόρρυθμος καλλιτέχνης εργάστηκε μεθοδικά και αδιάκοπα για να μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο του.

Το ξωκλήσι είναι λαξεμένο στην πέτρα με προσθήκες από βότσαλα, μάρμαρο και άλλα υλικά. Στο μικρό εσωτερικό χώρο που έχει δημιουργηθεί από το βράχο και πέτρες έχει τοποθετηθεί πλήθος εικόνων καθώς και άλλα θρησκευτικά αντικείμενα. Σε μαρμάρινη πόρτα δίπλα στη μικρή πορτούλα υπάρχει επιγραφή όπου  αναγράφεται: «Άγιος Νικόλαος. Κτήτωρ Νικ. Ξένος ζωγράφος γλύπτης 1947». Στα τέσσερα σημεία της κατασκευής υπάρχουν μαρμάρινες επιγραφές, το περιεχόμενο των οποίων φωτίζει την προσωπικότητα του καλλιτέχνη και τη φιλοσοφία που ήθελε να προβάλλει από το έργο του: «Η εργασία είναι προσευχή», «Η εργασία και η αγάπη προς τον πλησίον είναι το κήρυγμα του Χριστού», «Εις την αργία υπάρχει διαρκής απογοήτευσις» και «Μηδέν το κέρδος του μίσους και της αποκτήσεως, τα πάντα ματαιότης».

Ο «επίσημος» ιστορικός της Βουλιαγμένης, ο Δημήτριος Κουτσογιάννης στο βιβλίο του Παληά Βουλιαγμένη (εκδόθηκε το 1984), τοποθετεί το έργο αρκετά αόριστα στη δεκαετία 1950-60.

Γράφει συγκεκριμένα: «Υπήρξε ένας ζωγράφος αττικογράφος, καλλιτέχνης γενικότερα, που αφιέρωσε χρόνια και χρόνια της ζωής του απασχολούμενος χειμώνα καλοκαίρι για να δημιουργήσει ένα σύμπλεγμα κατασκευών και διαρρυθμίσεων σε μια παραθαλάσσια βραχώδη παραλία του Μικρού Καβουρίου […] Αποτελεί μια απόδειξη της επιμονής και υπομονής ενός καλλιτέχνη που χρόνια ολόκληρα διέθεσε για να μετασχηματίσει το άγριο αυτό μέρος σε ένα ήμερο αλλά τελείως ασυνήθιστο κατασκεύασμα».

Για να φτάσει κάποιος στο όμορφο ξωκλήσι θα πρέπει να ακολουθήσει το μονοπάτι που καταλήγει στην αυλή εκεί που σκάει το κύμα.