Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής

Φωτο: © DroneDays gr

Translate English Version

Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής

Το ημισπηλαιώδες εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται προσκολλημένο στη νότια βραχώδη πλευρά του όρου Φουκάς (Απέσας), στη Κορινθία. Αποτελεί μέρος μιας μικρής ομάδας κτισμάτων που περιβάλλεται από λιθόκτιστα τείχη με τρείς πύλες εισόδου. Μία από τις τρεις πύλες φέρει εντοιχισμένη μαρμάρινη επιγραφή με τη χρονολογία 1893. H όλη διαρρύθμιση του συγκροτήματος θυμίζει μοναστήρι, αλλά δεν είναι. Στο πρώτο επίπεδο υπάρχουν κτίσματα για την παραμονή των πιστών, που θα μπορούσαν να χρονολογηθούν στις αρχές του 20ου αιώνα. Λίγο ψηλότερα και ανατολικότερα υπάρχει μεταβυζαντινό διώροφο κωδωνοστάσιο με επιμελώς λαξευτούς λίθους και τοξωτά ανοίγματα που αναγράφει και ημερομηνία, ενώ σε άλλο επίπεδο, στο δυτικό μέρος του βράχου, μια λιθόκτιστη κλίμακα οδηγεί στον ημισπηλαιώδη ναό μικρών διαστάσεων προσκολλημένο στο βράχο. 

Σύμφωνα με την παράδοση, ασκητές που ζούσαν σε σπηλιές στο βουνό Φουκάς, αποφάσισαν να κτίσουν το εκκλησάκι στο σημείο όπου βρήκαν μία εικόνα της Παναγίας. Οι κάτοικοι του χωριού Χαλκείου θέλησαν όμως η εκκλησία να κτισθεί χαμηλότερα και να μεταφερθεί εκεί η εικόνα. Το βράδυ κατέβαζαν την εικόνα στο σημείο όπου έκτιζαν την εκκλησία αλλά κάθε πρωί η εικόνα έλειπε. Αναζητώντας τη, την έβρισκαν πάντα στο σημείο που αρχικά την είχαν βρει οι ασκητές. Θεώρησαν ότι ήταν θέλημα της Παναγίας να κτισθεί σ’ εκείνο το σημείο η εκκλησία και εγκατέλειψαν τη προσπάθεια. Έτσι το γραφικό και ταυτόχρονα εντυπωσιακό αυτό εκκλησάκι χτίστηκε ψηλά στο βουνό.  

Το εκκλησάκι κτίσθηκε το 700 μ.Χ., και για πολλούς αιώνες μαζί με τις παρακείμενες σπηλιές, χρησίμευσαν ως ερημητήρια ασκτητών που έζησαν εκεί, απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Τελευταίος ασκητής που έζησε εκεί, φέρεται να ήταν ο Φανιάς, ίχνη του οποίου είναι ακόμη εμφανή στο εσωτερικό της εκκλησίας. Αποτυπώματα από τα γόνατα του ασκητή καθώς γονάτιζε για να προσευχηθεί, εντοπίζονται επάνω σε πέτρες σε ένα μικρό σπηλαιώδες άνοιγμα αριστερά της εισόδου.  

Ο Ιερός Ναός της Ζωοδόζου Πηγής μαζί με τα προσκτίσματά του, το κωδωνοστάσιο και τα κτίσματα για την παραμονή των πιστών, έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η εκκλησία εορτάζει κάθε χρόνο την Παρασκευή της διακαινησίμου εβδομάδος, δηλαδή την Παρασκευή του Πάσχα προς τιμή της Ζωοδόχου Πηγής. Την παραμονή της εορτής τελείται πανηγυρικός εσπερινός και την επόμενη Θεία Λειτουργία.

 

 

 Φωτό: DroneDays gr